Tekes-tuet lakanneille yrityksille

Kuvaus sovelluksesta Apps4Finland-muodossa.

Mikrokuvaus
Mitä tapahtui Tekes-tuille, kun yritykset lakkautettiin?
Ongelma
Tekes-tukea maksetaan yrityksille mm. tuotekehitykseen. Tavoitteena on auttaa synnyttämään uusia tuotteita ja sitä kautta edistää kotimaista liiketoimintaa. Tukea saaneet yritykset kuitenkin joskus menevät nurin tai muuten vain lakkaavat olemasta. Menikö raha silloin kankkulan kaivoon? Tekes itse julkaisee raportteja mm. konkurssiin menneistä tuensaajista, mutta nämä eivät välttämättä kerro koko totuutta. Paremman kokonaiskuvan saattaisi saada tutkimalla systemaattisesti, mitä tukea saaneille yrityksille on vuosien varrella tapahtunut. Tavoitteena on lisätä läpinäkyvyyttä veronmaksajien rahojen käytössä sekä auttaa Tekesiä kohdistamaan rahoituksensa entistä viisaammin.
Käyttäjät
Sovellus on tehty ensi sijassa toimittajien taustatyötä helpottamaan datajournalismin hengessä, jotta toimittajat pystyisivat paremmin taustoittaa juttujaan ja löytämään uusia näkökulmia yritystukiin. Tekes-rahojen käytöstä voivat kuitenkin olla kiinnostuneita Tekesin sisällä rahoista päättävät henkilöt, päätöksentekijät yleisemmin sekä tavalliset kansalaiset, joita kiinnostaa verovarojen käyttö.
Käyttötapaus
Teppo Toimittaja on tekemässä vuosittaista artikkeliaan Tekes-tuista ja etsii uutta näkökulmaa juttuunsa. Onko viimevuotisten tuensaajien joukossa yrityksiä, jotka ovat jo nyt lakanneet olemasta? Miten paljon tällaisille on annettu rahaa ja mitä näille yrityksille on lopulta tapahtunut? Teppo ottaa esiin uusimpiin Tekes-tukidatoihin ja tuoreisiin kaupparekisteridatoihin perustuvat raportit, ja huomaa heti, että Outotec Research Oy on viimeaikoisten tuensaajien joukossa eikä sitä enää ole merkitty aktiiviseksi kaupparekisteriin. Hän alkaa kaivaa verkosta lisätietoja tästä yrityksestä ja erityisesti siitä, miten tuotekehitykselle on käynyt.
Data
Sovellus hyödyntää Helsingin Sanomien ja Tekesin julkaisemaa taulukkoa Tekes-tuista vuosilta 1997-2010 sekä kaupparekisteritietoja. Tekes-tuet on HS julkaissut avoimena datana, mutta tästä datasta puuttuu Y-tunnukset jotka on jouduttu erilaisin yhdistelyin ja osittain käsityönä siihen lisäämään. Kaupparekisteridata ei ole avointa muutoin kuin yksittäisten hakujen osalta, joten sovellusta varten kaupparekisteritietoja on raavittu Kauppalehden yrityshakupalvelusta Scraperwiki-ohjelmiston avulla.
Käyttöohjeet ja demo
Sovellus käyttöohjeineen, datoineen ja lähdekoodeineen löytyy osoitteesta http://demo.seco.tkk.fi/hsopen-tekes/lakanneet/.


25.3.2011 Osma Suominen, Aalto-yliopisto