Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(organisationsinfo)

Vesirokkorokotukset

Julkaistu 2.10.2006

Vesirokkorokotukset

Tausta

Varicella zoster –virus aiheuttaa sekä vesirokkoa että vyöruusua. Vesirokko on tyypillinen lastentauti, jonka valtaosa lapsista on sairastanut 10 vuoden ikään mennessä. Vesirokkotaudin jälkeen virus jää latentiksi ja voi myöhemmin aktivoitua vyöruusuna. Kumpaankin tautimuotoon liittyy merkittävä tautitaakka sekä taloudellisia kustannuksia. Markkinoilla jo oleva vesirokkorokote suojaa hyvin tyypilliseltä vesirokkotaudilta.

Jos vesirokkorokote otettaisiin yleiseen rokotusohjelmaan, viruksen kierto väestössä todennäköisesti lakkaisi. Tällöin vesirokon jo sairastaneiden latentti virus voisi aktivoitua vyöruusuna huomattavasti nykyistä useammin, ja vyöruusun ilmaantuvuus ja siitä aiheutuvat kustannukset voisivat kohota nykyisestä tasostaan. Laajojen vesirokkorokotusten väestötason vaikutukset arvioidaan vesirokon epidemiologiaa kuvaavan matemaattisen mallin avulla.

Tavoitteet

Tutkimuksen tavoitteena on arvioida vesirokkorokotuksen yleiseen rokotusohjelmaan ottamisen taloudellista hyödyllisyyttä Suomessa. Tutkimuksessa verrataan rokotusohjelmaa nykyiseen tilanteeseen, jossa rokote ei ole yleisessä rokotusohjelmassa. Vesirokkorokotteen epidemiologista (matemaattinen) mallia käytetään yleisten vesirokkorokotusten suorien ja epäsuorien väestötason vaikutusten ennustamiseen.

Toteutus

Tutkimuksessa arvioidaan varicella zoster –viruksen ja rokotusohjelman suorat kustannukset ja tuottavuuskustannukset. Mallin avulla pyritään ennustamaan erilaisten rokotusvaihtoehtojen (esim. pikkulasten rokotukset tai 12-vuotiaiden rokottaminen) lyhyen ja keskipitkän aikavälin vaikutukset vesirokon ja vyöruusun ilmaantuvuuteen. Vesirokon tautitaakan lisäksi tutkimuksessa tulee selvitetyksi myös vyöruusun tautitaakka Suomessa.

Aikataulu

Tutkimus on alkanut vuoden 2005 syksyllä. Taloudellisen arviointitutkimuksen tulokset julkaistaan vuoden 2008 aikana.

Rahoittaja

Sosiaali- ja terveysministeriö ja EU-rahoitteinen POLYMOD-projekti.

Yhteystiedot

Tutkija Heini Salo
p (09) 4744 8958
etunimi.sukunimi@ktl.fi

© TerveSuomi.fi 2008About us