Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

Leivänmurupolku

urogenital organs

Show only results in:Finnish Swedish English

Search results

25 hits

pages

Emätinkouristus (vaginismus)

Emätinkouristukselle on ominaista emättimen alaosaa ympäröivien lantionpohjan lihasten tahaton kouristus, kun emättimeen työnnetään sormi, penis, tamponi, gynekologisessa tutkimuksessa käytettävä tähystin tai mikä tahansa muu esine. Joillakin naisilla pelkkä ennakoiva ajatus sormen, peniksen tai esineen työntämisestä emättimeen aiheuttaa lantionpohjaan lihasten kouristuksen.

Duodecim Lääkärikirja
20.4.2007 → (kansalaiset)
information page

Virtsateiden ongelmat lapsilla

Munuaiset ja virtsatiet ovat elinjärjestelmä, jossa ilmenee melko paljon synnynnäisiä poikkeavuuksia. Suuri osa niistä on harmittomia, mutta osa aiheuttaa ongelmia virtsanerityksessä tai altistaa virtsatieinfektioille.

Duodecim Lääkärikirja
17.5.2006 → (kansalaiset)
information page

Emätinsyöpä

Emättimen (vaginan) syöpä on harvinainen synnytinelinten pahanlaatuinen sairaus. Emättimen syöpiä todetaan Suomessa vuosittain noin 20 ja tautiin kuolee noin kymmenen naista vuodessa. Emättimen limakalvolla voi esiintyä ns. esiastemuutoksia samalla tavoin kuin kohdunkaulassa.

Duodecim Lääkärikirja
23.4.2007 → (kansalaiset)
information page

Kiveksen ja lisäkiveksen tulehdus

Kiveksen tulehdus on suhteellisen harvinainen. Sen aiheuttavat yleensä siemenjohdinta pitkin kivekseen levinneet bakteerit, virukset tai muut pieneliöt. Oireita ovat melko nopeasti kehittynyt sairastuneen kiveksen kipu ja turvotus sekä alueen kuumotus. Aikaisemmin kohtalaisen yleinen sikotautiin liittynyt viruksen aiheuttama kivestulehdus on rokotusten vuoksi nykyään harvinainen. Kivestulehdus alkaa tällöin yleensä noin viikko poskien turpoamisen aiheuttaneen sylkirauhastulehduksen jälkeen.

Duodecim Lääkärikirja
19.3.2007 → (kansalaiset)
information page

Terskan ihottumat

Varsin monet ihotaudit aiheuttavat siittimen terskaan ja esinahkaan muutoksia, ja jotkin ihotaudit voivat rajoittua pelkästään niihin. Toisaalta terskassa on monilla helmiäisnystyjä, joita usein luullaan visvasyyliksi.

Duodecim Lääkärikirja
17.5.2006 → (kansalaiset)
information page

Vesikives

Vesikives (

Duodecim Lääkärikirja
31.5.2007 → (kansalaiset)
information page

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS)

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (polycystic ovary syndrome, PCOS) on tavallisin naisten hormonihäiriö. Sitä esiintyy jopa 10 %:lla naisista. Monirakkulaoireyhtymän tunnusmerkkejä ovat liiallinen karvojen kasvu ja epäsäännölliset kuukautiset. Yli puolet potilaista on ylipainoisia. Häiriön perussyytä ei toistaiseksi tunneta, mutta sekä perimällä että ympäristötekijöillä arvellaan olevan yhteyttä asiaan.

Duodecim Lääkärikirja
25.1.2007 → (kansalaiset)
information page

Kivesongelmat pojilla

Poikasikiön kivekset muodostuvat vatsaontelon sisällä ja laskeutuvat sieltä kehityksen myötä nivuskanavia pitkin kivespussiin. Mikäli kives jää vatsaonteloon tai nivuskanavaan, se ei kehity kunnolla eikä tuota aikanaan siittiöitä. Neuvolassa tarkistetaan, että kivesten laskeutuminen on tapahtunut normaalisti. Muutamalla prosentilla pojista toinen tai molemmat kivekset eivät ole laskeutuneet kivespussin pohjalle.

Duodecim Lääkärikirja
15.5.2006 → (kansalaiset)
information page

Munasarjasyöpä

Munasarjasyöpä on toiseksi yleisin gynekologinen ja neljänneksi yleisin naisten syöpä. Uusia tapauksia on vuosittain noin 500. Esiintymishuippu on 65-vuotiailla. Ennuste on huonompi kuin muilla gynekologisilla syövillä, koska tauti on alkuvaiheessaan oireeton, minkä vuoksi sen toteaminen yleensä viivästyy. Hoidon keskittämisen ja kehittymisen myötä hoitotulokset ovat kuitenkin parantuneet.

Duodecim Lääkärikirja
17.4.2007 → (kansalaiset)
information page

Kivessyöpä

Suomessa todetaan vuosittain kivessyöpä noin 100 miehellä. Kivessyöpien määrä on kaikkialla maailmassa hiljalleen lisääntynyt. Kivessyövän tyypillisiä oireita ovat kiveksen suureneminen, kyhmy, epämääräinen jomotus tai pitkittynyt lisäkivestulehdus.

Duodecim Lääkärikirja
25.9.2006 → (kansalaiset)
information page
25 hits

pages

© TerveSuomi.fi 2008About us