Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

Leivänmurupolku

urticaria

Show only results in:Finnish Swedish English

Search results

hits

pages

  • 1

Kylmänokkosihottuma

Kylmänokkosihottumaa on Suomessa joka kymmenennellä jossakin elämän vaiheessa. Se vaivaa joskus vain yhtenä talvena, yleensä joitakin vuosia, harvoin vuosikymmeniä tai läpi elämän. Paikallinen kylmänokkosihottuma tulee vain tietyille ihoalueille, yleistynyt kaikkiin paikkoihin, jotka pääsevät jäähtymään riittävästi.

Duodecim Lääkärikirja
8.1.2007 → (kansalaiset)
information page

Nokkosihottuma eli urtikaria

Nokkosihottumaa on joka viidennellä ainakin kerran elämässä. Se on vain oire, jonka syy jää useimmiten tuntemattomaksi. Epäillään, että akuuteissa, muutaman päivän tai muutaman viikon pituisissa nokkosihottumissa oireen laukaisijana on jokin tavallinen virus, joka ei useinkaan aiheuta hengitystie- tai vatsaoireita. Muutamalla prosentilla kyseessä on allerginen reaktio. Joka toisella on nokkospaukamien lisäksi myös turvotusta, ns. angioödeemaa (ks. Angioödeemat

Duodecim Lääkärikirja
3.6.2007 → (kansalaiset)
information page

Mastosytoosi ja keltatäpläurtikaria (urticaria pigmentosa)

Mastosytoosi tarkoittaa syöttösolujen lisääntymistä ihossa, joskus sisäelimissä niin, että siitä aiheutuu oireita. Syöttösolut ovat veressä kiertäviä, elimistön torjuntajärjestelmään (immuunijärjestelmään) kuuluvia soluja. Syöttösoluja on normaalistikin kaikkialla ihossa ja limakalvoissa verisuonten ympäristössä. Ne sisältävät histamiinia ja monia muita aineita, jotka solun ulkopuolelle vapautuessaan aiheuttavat kutinaa, nokkosihottumaa, turvotusta ja suolistossa kipua ja ripulia.

Duodecim Lääkärikirja
19.12.2006 → (kansalaiset)
information page

Hikinokkosihottuma (kolinerginen urtikaria)

Hikinokkosihottuma on tavallisesti nuorten miesten tauti. Sitä on myös keski-ikäisillä miehillä, joskus myös naisilla. Mikään harvinaisuus ei tauti ole. Ruumiillisessa rasituksessa, saunassa, kuumalla ilmalla ja henkisessä jännityksessä autonominen hermosto käynnistää hikoilun. Hikoilu puolestaan laukaisee nokkosihottuman. Hermoimpulssien välittäjäaineena on asetyylikoliini. Siitä nimi kolinerginen.

Duodecim Lääkärikirja
4.4.2007 → (kansalaiset)
information page

Allerginen kosketusihottuma

Allergista kosketusihottumaa on kahta päätyyppiä, hidasta ja nopeaa allergiaa.

Duodecim Lääkärikirja
4.4.2007 → (kansalaiset)
information page

Rokotusten haittavaikutusten ilmoittaminen

Terveydenhuollon ammattihenkilön tulee ilmoittaa epäilemästään tai toteamastaan rokotuksen haittavaikutuksesta KTL:n rokoteosastolle. Sivulla on lueteltu ne haittavaikutukset, joista ainakin tulisi tehdä ilmoitus.

Kansanterveyslaitos
10.6.2005 → (asiantuntijat), (farmaseutit), (lääkärit), (sairaanhoitajat), (terveydenhoitajat)
guide
hits

pages

  • 1
© TerveSuomi.fi 2008About us