Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(test)

Elämänmakuinen Elämä pelissä kiinnosti katsojia

  • Kuronen, Maria
Julkaistu 30.11.2007

Elämänmakuinen Elämä pelissä kiinnosti katsojia

Tänä syksynä suomalaiset saivat seurata kuuden osallistujan kamppailua TV 1:n Elämä pelissä tv-sarjassa. Lisävuosia elämänsä tavoitelleiden julkkisten elintaparemontti ja ohjelmaan liittyvä testi kiinnostivat. Aloitusjakson aikaan syyskuun alussa ohjelman nettisivuilla käytiin 800 000 kertaa. Ennen päätösjaksoa lokakuun lopussa Elämä pelissä -testin oli tehnyt vähintään 600 000 suomalaista.

- Elämä pelissä -sarjassa oli kaikki hyvän ohjelman ainekset: se antoi katsojalle mahdollisuuden samaistua, oli huolella tehty, virkeä ja raikas, ei opettanut sormi pystyssä ja kertoi hyvän tarinan ihmisistä, arvioi Ylen TV1:n kehityspäällikkö Armi Kyynäräinen ohjelman suosiota.

Sarjan tekijät yllättyivät itsekin siitä, miten Liisa Hyssälä, Marjo Leinonen, Pentti Matikainen, Raakel Lignell, Jouko Ahonen ja Jani "Wallu" Valpio laittoivat itsensä alttiiksi ja uskalsivat itse puhua ja antaa lähipiirinsä kertoa elämästään.
- Avainjuttu oli heittäytyminen. Ohjelmasta aisti, että osallistujat olivat oikeasti mukana.

Ideasta ohjelmaksi vei kaksi vuotta

Elämä pelissä oli Ylen ja tuotantoyhtiö Tarinatalon yhteinen hanke. Tarinatalo esitti ohjelmaidean Ylelle jo kaksi vuotta sitten nähtyään vastaavan tyyppisen ohjelman kansainvälisillä festivaaleilla. Ylessä ohjelman suunnitteluun haluttiin mukaan Armi Kyynäräisen siihen aikaan johtama tiede-ohjelmien osaamiskeskus. Ohjelman perustaksi oltiin jo ostamassa amerikkalaista testiä, kun taustavoimiksi saatiin onnellisten käänteiden jälkeen Kansanterveyslaitos ja Duodecim.suomi/ktlehti2007/nro10/armi_kyynarainen.jpg

- Vaikka ohjelmaan haluttiin show-tyyppisiä aineksia, Ylelle oli tärkeää, että ohjelma sisällössä pyrittäisiin syvemmälle terveyteen ja hyvinvointiin liittyvä aiheeseen. Korostimme alusta saakka myös sitä, että ohjelmalla pitää olla tieteellinen perusta. Kun KTL suostui tekemään ohjelmaa varten tieteelliseen tutkimukseen perustuvan testin, meillä oli riittävät perusteet ryhtyä ohjelman tekoon yhdessä Tarinatalon kanssa, kertoo Armi Kyynäräinen ohjelman syntyvaiheista.

Sopivan kysymyssarjan kehittäminen ei käynyt niin nopeasti kuin Ylessä oli ajateltu. Mukaan haluttiin kolesterolin ja verenpaineen tyyppisten tekijöiden lisäksi myös muita elämänlaatuun vaikuttavia tekijöitä kuten stressi ja sosiaaliset suhteet.
- Testin kehitystyön aikana ymmärsimme, että meidän on puhuttava mieluummin kysymyksestä Miten saat lisää laadukkaita elinvuosia lisää? kuin iskevästä Kuinka vanhaksi elät? sloganista.

Armi Kyynäräiselle itselleen oli tärkeää, että elämänlaatu ja henkinen puoli olivat mukana testissä.
- Työelämän kiireisyys ja hallitsemattomuus on tämän päivän ihmisen suurimpia ongelmia. Elämänhallinta nousikin vahvasti esiin päätösjaksossa, jossa osallistujat kertoivat siitä, miten he olivat opetelleet oman ajan ottamista.

Työyhteisöt kiinnostuivat ohjelmasta

Ohjelma-sarjan alku- ja päätösjaksoissa oli mukana useita eri ammattiryhmiä, joille oli laskettu keskimääräinen elinajanennuste. Sarjan jälkeen erilaiset tahot ja työpaikat ovat ottaneet yhteyttä Yleen ja kysyneet voivatko he käyttää aineistoa, kertoo Kyynäräinen. Ihmiset ovat testauttaneet itsensä ja pohtineet työpaikoilla, mitä he voisivat tehdä yhdessä.
- Kaikki netissä oleva aineisto on vapaasti käytettävissä, mutta muuten Yle ei voi kyselijöitä palvella, toteaa Kyynäräinen.

Valmentajilta viisaita ohjeita

Osallistujan tukena muutoksessa olivat liikuntavalmentaja Donata Pennanen, ravintovalmentaja Patrick Borg ja henkinen valmentaja Heimo Langinvainio.
- Valmennus oli todella tärkeä osa ohjelmaa. Jälkikäteen ajatellen olisi ollut ihanteellista, jos olisimme voineet tarjota sitä enemmän kuin vain muutaman kerran jakson aikana. Ihailin erityisesti Heimo Langinvainion tapaa pyrkiä vähentämään Vallu Valpion tupakanpolttoa ja alkoholin käyttöä hyvin inhimillisellä ja hienovaraisella tavalla, kertoo Kyynäräinen.

Ylessä on jo keskustelu ohjelman jatkosta, mutta selviä suunnitelmia ei vielä ole.
- Ohjelmasta muodostui julkisen palvelun näkökulmasta juuri oikeanlainen kokonaisuus, joka herätteli ihmisiä pohtimaan elämäänsä ja antoi kimmoketta sen muuttamiseen.


Elämä pelissä -ohjelman tekijät
Tuotanto Tarinatalon ja Ylen Tiedeohjelmien yhteishanke, tilaajana TV1
Tuottajina Jukka Heinonen Tarinatalosta ja Teija Peltoniemi Ylestä
Toimittajina Heli Koskela ja Mikko Ylöstalo
Kuvaaja Jari Rastas, leikkaaja Anssi Kömi
Juontajat Heli Koskela ja Marco Bjurström


Maria Kuronen, Kansanterveys-lehti

© TerveSuomi.fi 2008About us