Apunavigaatio
Leivänmurupolku
- Index
- working life
working life
Työterveiset
Työterveiset on Työterveyslaitoksen neljä kertaa vuodessa ilmestyvä tiedotuslehti
Ikääntyminen
Puhummeko kalenteri-iästä, biologisesta iästä vai psykologisesta iästä? Kaikki ihmiset ikääntyvät samalla kronologisella vauhdilla, mutta biologisesti ja psykologisesti me vanhenemme eri tavoin ja eri nopeudella.
Erilaiset työsuhteet jouston välineinä
Organisaatioiden soveltamia joustoja on määritelty ja ryhmitelty niiden käyttötarpeen ja toteutustavan mukaan. Artikkelissa tarkastellaan erilaisia työsuhteita jouston välineinä.
Työelämän stressi
Työstressi määritellään useimmiten ristiriitana työn vaatimusten ja yksilön edellytysten välillä. Stressiä voivat aiheuttaa työn liian vähäiset tai liian suuret haasteet. Useimmiten paras ilmaisija stressille on ihmisen oma arvio tilanteesta. Tämän lisäksi stressiä voidaan mitata fysiologisilla tai biokemiallisilla mittareilla.
Työelämässä tarvitaan eri-ikäisten yhteistyötä
Sukupolvien välisen yhteistyön tarve tiedon, osaamisen ja kokemusten siirrossa korostuu, kun yhä enemmän ikääntyviä siirtyy eläkkeelle. Työelämässä tarvitaan sekä nuorten että ikääntyvien osaamista ja taitoja.
Miten työstressin fysiologisia vaikutuksia voidaan arvioida?
Työstressin fysiologisten vaikutusten arviointi on käytännössä työkuorman ja sen aiheuttaman kuormittuneisuuden arviointia. Haitallista työkuormitusta voivat aiheuttaa työn vaatimusten ja niistä selviytymisen välinen ristiriita, liian yksitoikkoinen työ, rasittava fyysinen kuormitus, huonot tai poikkeavat työolot tai hankalat työajat. Fysiologisessa mittaamisessa on kiinnitetty yhä enemmän huomiota työnteon aikaisten mittausten ohella palautumisen ja elpymisen seurantaan. Joidenkin tutkijoiden mukaan palautumisen monitorointi olisi paras tapa arvioida työstressin aiheuttamia terveyshaittoja.