Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(organisationsinfo)

Lasten aivo-selkäydinnesteen löydökset vuonna 2006

Julkaistu 12.11.2007

Lasten aivo-selkäydinnesteen löydökset vuonna 2006

Lasten keskushermostoinfektioihin liittyvät bakteeri- ja sienilöydökset ovat pysyneet varsin vakaalla tasolla vuodesta 1995 lähtien. Vuosittain on ilmoitettu 35─57 tapausta. Noin puolet tapauksista todetaan alle 1-vuotiailla. Vuonna 2006 ilmoitettiin alle 15-vuotiailla yhteensä 37 tapausta.

Alle 1-vuotiailla yleisin löydös oli S. agalactiae (GBS), joka löytyi seitsemässä tapauksessa. GBS-aivokalvontulehdukset ovat useimmiten vastasyntyneiden myöhäisiä infektioita, vain noin puolessa tapauksista äiti on todettu GBS-kantajaksi. Muissa tautitapauksissa tartunnanlähde on ollut tuntematon. Seuraavaksi yleisimmät löydökset olivat S. epidermidis ja enterokokki; molemmat ilmoitettiin kolmesti. Meningokokki löytyi vuonna 2006 yhdeltä alle 1-vuotiaalta aivo-selkäydinnesteestä.

Meningokokki oli 1─14-vuotiaiden yleisin löydös kattaen noin 40 prosenttia tapauksista tässä ikäryhmässä. Pneumokokki ilmoitettiin viidessä tapauksessa. Muut löydökset olivat yksittäisiä, kuten aiempinakin vuosina. Poikkeuksellisesti ei ilmoitettu yhtään koagulaasinegatiivisen stafylokokin aiheuttamaa infektiota, yleensä löydöksiä on ollut vuosittain useita.

Lasten aivo- ja selkäydinnestelöydökset 2002─2006 ikäryhmittäin (pdf-tiedosto)

Lisää kommentteja löytyy julkaisuista Tartuntataudit Suomessa

© TerveSuomi.fi 2008About us