Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(tuntematon)

Ikääntyneiden tapaturmat

Julkaistu 13.9.2005

Ikääntyneiden tapaturmat

Yli 65-vuotiaille suomalaisille tapahtuu vuosittain reilut 100 000 tapaturmaa, joista valtaosa sattuu kotona sisällä tai kotipihassa. Sairaaloissa hoidetaan lähes 50 000 tämän ikäisten tapaturmaa ja kuolemaan johtaa noin 1300 tapaturmaa vuosittain.

Ikääntyneiden tapaturmista 80% on kaatumisia, liukastumisia tai putoamisia. Kaatuminen on myös tavallisin tapaturmaisen kuoleman syy yli 65-vuotiailla. Kaatumistapaturmat ovat nelinkertaistuneet viimeisen 25 vuoden aikana.

Joka kolmas yli 65 -vuotias kaatuu vähintään kerran vuodessa. Kaatumistapaturmille altistavat monet sisäiset ja ulkoiset seikat, esimerkiksi sairaudet, liikkumisvaikeudet, heikentynyt näkö, lääkkeet, alkoholi, liukkaat lattiat, huono valaistus, epäsopivat jalkineet tai liukas piha.

Tutkimusten mukaan kaatumistapaturmia on mahdollista ennaltaehkäistä monin keinoin. Selvittämällä henkilön kaatumiselle altistavat tekijät voidaan puuttua vaaratekijöihin tai poistaa ne. Lisäksi on todettu, että kohdennetut ja yksilölliset liikuntaharjoitusohjelmat, jotka lisäävät ja ylläpitävät iäkkään liikkumiskykyä, ovat tehokkaita toimenpiteitä kaatumistapaturmien ehkäisyssä.Lisää tietoa aiheesta:rouva3_nettiin.jpg


© TerveSuomi.fi 2008About us