Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(informationssida)

Tupakoinnin lopettaminen

Julkaistu 14.6.2004

Tupakoinnin lopettaminen

Tupakoinnin lopettaminen on yksi merkittävimmistä terveyttä edistävistä päätöksistä. Tupakoinnin lopettaminen voi olla hyvin arkinen ja käytännönläheinen asia, jonka voi aloittaa hävittämällä kaikki savukkeet ja tuhkakupit kotoa, autosta ja työpaikalta. Tupakoinnin lopettaminen vie aikaa ja vaatii ponnisteluja – onhan kyse itselle keskeisten elintapojen muuttamisesta.

Kun tupakan poltto loppuu, vähenee nikotiinin määrä elimistössä. Tästä johtuvat vieroitusoireet, joiden kestossa on suuria yksilöllisiä eroja. Yleisimpiä oireita ovat ärtymys, keskittymiskyvyttömyys, hermostuneisuus ja tupakanhimo. Pahimmillaan vierotusoireet ovat 2-3 päivän kuluttua viimeisestä tupakasta ja ne kestävät yksilöstä riippuen 1-3 kuukautta. Lopettamiseen liittyvä nälän tunne voi jatkua jopa kuusi kuukautta.

Vieroitusoireita lievittää huomattavasti nikotiinikorvaushoito, jota voidaan käyttää purukumeina, laastareina, nenäsuihkeina, inhalaattoreina sekä kielenalus- tai imeskelytabletteina. Näitä suositellaan niille lopettamista yrittäville tupakoijille, jotka polttavat yli kymmenen savuketta päivässä ja ylipäätään niille, jotka ovat nikotiinista vahvasti riippuvaisia. Myös bupropioni ja varenikliini on tehokkaita lääkärin määräämiä lääkkeitä tupakkariippuvuuden hoitoon.

Lisätietoa tupakoinnin lopettamisesta

Stumppi.fi - www.stumppi.fi

Lopeta ja Voita - www.lopetajavoita.fi

Tupakkaverkko - www.tupakka.org

Stumppi, maksuton neuvontapalvelu tupakoinnin lopettajille
puh. 0800 148 484, ma-pe 13-18

Tupakasta vierotuksen Käypä hoito -suositus www.kaypahoito.fi© TerveSuomi.fi 2008About us