Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(tidningsartikel)

Tartuntatautitilanne Suomessa - raportoidut mikrobilöydökset 5-6/2004

  • Huotari, Kaisa
Julkaistu 27.5.2004

Tartuntatautitilanne Suomessa - raportoidut mikrobilöydökset

Viimeisimmän kuukauden mikrobilöydökset täydentyvät myöhemmin niiden mikrobien osalta, joiden diagnoosi perustuu pääosin vasta-aineiden osoittamiseen pariseeruminäytteistä.

Hengitystiepatogeenit

RSV-epidemia käynnistyi marraskuussa lähes samanaikaisesti influenssa A -epidemian kanssa. Epidemian aikana joulu–helmikuussa ilmeni noin 600 RSV-tapausta kuukaudessa. Maalis- ja huhtikuun tapausmäärät, 212 ja 65, osoittavat tilanteen rauhoittuneen. Parainfluenssavirusta todettiin huhtikuussa kohtalaisen runsaasti, 128 tapausta.

Huhtikuussa hinkuyskälöydökset vähenivät hieman. Tähän mennessä huhtikuulle on raportoitu 111 tapausta. Elokuusta maaliskuuhun hinkuyskää esiintyi tavanomaista enemmän. Kuukausittain laboratoriovarmennettuja tapauksia oli 136–198. Vuodesta 1995 alkaen kuukausittainen tapausmäärä on aiemmin vain satunnaisesti yltänyt yli sadan. Vuoden 2003 alusta rokotusohjelmaan on lisätty tehosterokote kuusivuotiaille. Kuluu kuitenkin useampia vuosia, ennen kuin merkittävä osa koululaisista on tehosterokotteen suojaamia.

Suolistopatogeenit

Tavanomainen kevättalven rotavirusepidemia jatkui huhtikuussa, jolloin löydöksiä ilmoitettiin 216. Maaliskuussa tapauksia oli 224. Epidemia jäänee selvästi pienemmäksi kuin viime talvena, jolloin maaliskuun tapausmäärä oli 473 ja huhtikuun 465.

Pohjanmaalla on kevään aikana esiintynyt Yersinia pseudotuberculosis -tapauksia tavallista enemmän. Lisäksi on havaittu paikallinen epidemia, jossa oireiden perusteella epäiltyjä tapauksia on ollut noin 50 ja näistä kuusi on varmistunut viljelyllä. Sairastuneet ovat olleet lähinnä lapsia ja nuoria. KTL avustaa paikallisia viranomaisia selvitystyössä.

Yersinia pseudotuberculosis -tapauksia on raportoitu viime vuosina 30–50/vuosi. Vuosina 1998, 2001 ja 2003 tapausmäärät olivat kuitenkin selvästi korkeampia elintarvikevälitteisten epidemioiden vuoksi, jopa 174. Epidemioiden aiheuttajiksi osoittautuivat aiemmissa epidemioissa jäävuorisalaatti, kiinankaali ja porkkanat.

Sukupuolitautipatogeenit

Sukupuolitautilöydösten määrissä ei ole tapahtunut suuria muutoksia viime vuosina. Tippuritapauksia ilmoitettiin huhtikuussa 17 ja koko viime vuonna 184 (85 % miehiä). Kuppatapauksia oli huhtikuussa kolme ja koko viime vuonna 124 (53 % miehiä). Todetut klamydiatapaukset ovat viime vuosina jatkuvasti lisääntyneet. Viime vuoden kokonaismäärä 12 863 oli tosin hieman edeltänyttä matalampi (2002: 13 661). Klamydiaa on todettu yleensä 900–1200 tapausta kuukaudessa, huhtikuussa 975.

Uutisia maailmalta

Sars

Tämänhetkisten WHO:n julkaisemien tietojen mukaan Kiinasta on raportoitu huhtikuun 22. päivän jälkeen yhteensä yhdeksän sars-tapausta, joista 7 on Pekingistä ja 2 Anhuin alueelta. Kaikki tapaukset liittyvät toisiinsa eikä toistaiseksi ole osoitusta laajemmasta taudin leviämisestä. On todennäköistä, että infektio on lähtenyt liikkeelle laboratoriosta. Tämän asian selvittäminen on edelleen kesken. Kiinaan saapuneet WHO:n asiantuntijat tukevat selvitystyötä.

Ensimmäinen tapaus oli 26-vuotias jatko-opiskelija Anhuista. Hän työskenteli Pekingissä sars-koronavirusta käsittelevässä laboratoriossa. Oireet alkoivat 25.3. Oireiden jo alettua potilas matkusti junalla Anhuista Pekingiin ja takaisin ja on nyt sairaalassa eristyksessä Anhuissa. Toinen potilas, joka on voinut saada sars-infektion laboratoriosta on 31-vuotias tutkija samasta tutkimuslaitoksesta. Hänen oireensa alkoivat 17.4.

Jatko-opiskelijasta sars tarttui hänen 53-vuotiaaseen äitiinsä sekä pekingiläiseen sairaanhoitajaan. Jatko-opiskelijan äiti on kuoli sarsiin. Pekingiläisen sairaanhoitajan kontakteiksi on puolestaan yhdistetty viisi tapausta: hänen isänsä, äitinsä sekä tätinsä sekä sairaalassa hänen kanssaan huoneen jakanut eläkkeellä oleva lääkäri sekä tämän lääkärin sairaalaan tuonut henkilö.

Viime kevään sars-epidemian päättymisen jälkeen on aiemmin julkistettu viisi yksittäistä sars-tapausta. Kaksi tartuntaa oli todennäköisesti saatu laboratoriosta ja loput kolme ilmenivät Guangdongin maakunnassa. Mihinkään näistä viidestä sars-tapauksesta ei liittynyt sekundaaritapauksia.

Vankomysiiniresistentti Staphylococcus aureus

Kolmas havaittu vankomysiiniresistentti Staphylococcus aureus (VRSA) raportoitiin Yhdysvalloista huhtikuun loppupuolella. VRSA todettiin pitkäaikaishoitolaitoksessa hoidetun potilaan virtsanäytteessä. Eristetyllä bakteerilla oli sekä mecA- että vanA-geenit. Kanta oli herkkä kloramfenikolille, linetsolidille, minosykliinille, rifampisiinille sekä trimetopriimi-sulfalle.

Infektiolääkäri Kaisa Huotari
10.5.2004 KTL, Infektioepidemiologian osasto
(09) 4744 8557, kaisa.huotari@ktl.fi

Eläinlääkäri Susanna Kangas KTL,
Infektioepidemiologian osasto
(09) 4744 8835, susanna.kangas@ktl.fi

© TerveSuomi.fi 2008About us