Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(anvisning eller handbok)

Rokotusvälineet ja pistotekniikka

  • Nohynek, Hanna
Julkaistu 2.1.2005

Rokotusvälineet ja pistotekniikka

Rokotusvälineet ja pistotekniikka

Rokotusvälineiden on oltava steriilejä ja kertakäyttöisiä. Kertakäyttöiset 2 ml:n ruiskut ovat kätevimpiä annettaessa injektioita ihon alle ja lihaksen sisään. Ihon sisään annettavissa injektiossa parhaaksi on osoittautunut 1 ml:n tuberkuliiniruisku, jossa on selvä mitta-asteikko ja tiivis mäntä. Suositeltava neulan koko vaihtelee antotavan, pistoskohdan, rokotettavan koon ja iän mukaan ( taulukko 10). Vakioneula rokottamiseen on 23 G 25 mm. Poikkeuksena edelliseen tarvitaan eri kokoisia neuloja seuraavissa tapauksissa:

Rokotettaessa käytetään eri neulaa kuin millä rokote on vedetty ruiskuun. Kiinteäneulaista ruiskua käytettäessä huolehditaan, ettei rokotetta valu neulan ulkopinnalle. Näin siksi, että monet rokotteet (erityisesti alumiinia sisältävät) saattavat aiheuttaa ihon sisään joutuessaan kirvelyä, punoitusta ja turvotusta rokotuskohdassa. Mahdollisia ilmakuplia ei tarvitse poistaa. Jos pistoskohta puhdistetaan ennen rokottamista antiseptisella aineella, pitäisi antiseptisen aineen voida vaikuttaa iholla riittävän kauan ennen rokottamista; suositus esimerkiksi spriitä käytettäessä on kaksi minuuttia. Kun neula on pistetty kudokseen (lihakseen rokotettaessa), ruiskun mäntää takaisinpäin varovasti vetämällä voidaan varmistaa, ettei neula ole verisuonessa. Uusimman tiedon mukaan aspirointitoimenpiteen hyödyllisyydestä ei ole näyttöä. Jos neulaa kudokseen pistettäessä ruiskuun tulee verta, neula on verisuonessa. Tässä tapauksessa vaihdetaan pistoskohtaa, mutta välineitä ja pistettävää ainetta ei tarvitse välttämättä vaihtaa.

Ihonsisäinen injektio, i.d.: Vie neulan kärkiosa ihon pintakerrokseen niin, että neulan kärki on kunnolla ihon sisässä. Ruiskuta rokotetta hitaasti, jolloin ruiskutuskohtaan syntyy välittömästi 3-5 mm:n läpimittainen vaalea paukama merkiksi rokotuksen onnistumisesta.

Ihonalainen injektio, s.c.: Purista ja nosta pistoskohdan kudos peukalon ja etusormen väliin ja vie neula ihonalaiskudokseen 45-60 asteen kulmassa. Injisoi rokote kudokseen pitämällä ruisku ja neula paikallaan.

Lihaksensisäinen injektio, i.m.: Vedä pistoskohdan iho kireäksi etusormen ja peukalon väliin (reiteen tai pakaraan pistettäessä) tai nosta ja purista olkavarren kudos etusormen ja peukalon väliin. Vie neula lihakseen 60-90 asteen kulmassa. Varmista, ettei neula ole verisuonessa. Injisoi rokote kudokseen pitämällä ruisku ja neula paikallaan.

Rokottamisen yhteydessä rokotetta voi joutua väärään paikkaan; lihakseen tarkoitettu rokote saatetaan epähuomiossa ruiskuttaa ihon alle tai rokotetta voi pirskahtaa neulasta iholle tai silmän sidekalvolle. Jos rokotustilanteessa iholle tai silmän sidekalvolle joutuu vahingossa rokotetta, se huuhdellaan pois runsaalla vedellä. Alumiinia sisältävät rokotteet saattavat aiheuttaa enemmän paikallisreaktioita ja jopa absesseja, jos ne annetaan ihonalaiskudokseen eikä lihakseen. Samoin vahingossa ihon alle annettu BCG-rokote saa aikaan tavallista voimakkaamman paikallisreaktion kehittymisen.

© TerveSuomi.fi 2008Tietoja sivustosta