Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

Leivänmurupolku

dyspnea

Show only results in:Finnish Swedish English

Search results

hits

pages

  • 1

Huonokuntoisuus

Huonokuntoisuus on yleinen oire. Heikko fyysinen suorituskyky ilmenee rasitustilanteessa hengästymisenä tai uupumisena. Toisaalta huono kunto, joka usein yhdistyy ylipainoon, voi myös heijastua jaksamiseen ja aloitekykyisyyteen yleisemminkin. Nopea kunnon huonontuminen voi olla seurausta sairaustilasta. Tällöin huonoon kuntoon liittyy usein muitakin oireita. Vanhoilla ihmisillä vähäinenkin sairaus voi nopeasti heikentää kunnon.

Duodecim Lääkärikirja
6.11.2006 → (kansalaiset)
information page

Hengenahdistus

Hengenahdistus ilmenee eri tavoin. Silloin kun hengitystiet menevät osittain tai kokonaan tukkoon, tulee äkisti voimakas tukehtumisen tunne, kun ilma ei kunnolla kulje. Yleisempää on se, että hengästyy tavallista helpommin. Aluksi hengästyminen tuntuu vain ruumiillisessa rasituksessa. Jos sairaus muuttuu vaikeammaksi, voi ahdistaa jo levossa ollessa.

Duodecim Lääkärikirja
11.6.2007 → (kansalaiset)
information page

Toiminnallinen äänihuulisalpaus

Toiminnallinen äänihuulisalpaus tarkoittaa kurkunpään toimintahäiriötä, jossa äänihuulet ajoittain salpaavat ilman kulun. Sisäänhengityksen aikana äänihuulet normaalisti loittonevat toisistaan ja antavat tilaa virtaavalle ilmalle. Äänihuulisalpauksessa äänihuulet sisäänhengityksessä lähentyvät toisiaan epätarkoituksenmukaisella tavalla, jolloin ilman kulku estyy.

Duodecim Lääkärikirja
13.6.2007 → (kansalaiset)
information page

Ahtauttava keuhkoputkitulehdus

Pienellä osalla eli 10 %:lla lapsista hengitystieinfektio laukaisee tulehdusreaktion, jota kutsutaan ahtauttavaksi keuhkoputkitulehdukseksi tai obstruktiiviseksi bronkiitiksi. Keuhkoputkiin kertyy tällöin runsaasti limaa, limakalvot turpoavat ja keuhkoputkien lihaksistokin voi supistua aiheuttaen ilmavirtauksen hanakaloitumista erityisesti uloshengityksessa. Seurauksena on puuskittainen ja limainen yskä, hengityksen rohina ja joskus vinkuminen sekä hengitysvaikeus. Osalla lapsista löydökset ovat lieviä, vain stetoskoopilla kuultavissa, mutta toisilla seurauksena on vaikea, sairaalahoitoa vaativa hengenahdistus. Ahtauttava keuhkoputkitulehdus ilmaantuu useimmiten 1

Duodecim Lääkärikirja
31.5.2007 → (kansalaiset)
information page

Anafylaktinen reaktio (äkillinen yliherkkyysreaktio)

Anafylaksia tarkoittaa äkillistä yliherkkyysreaktiota, joka alkaa tavallisesti käsien ja huulien voimakkaalla kihelmöinnillä ja kutinalla. Kihelmöinti ja kutina leviävät muutamassa minuutissa ympäri kehon. Ihoon nousee nokkospaukamia, joita on tavallisesti ympäri kehon. Huulissa ja silmäluomissa, usein muuallakin, on selvää turvotusta. Potilaan kurkkua kuristaa ja henki saattaa vinkua. Vatsaa kouristaa, ja potilas saattaa oksentaa tai ripuloida. Vaikeimmissa tapauksissa verenpaine laskee ja sydämeen tulee rytmihäiriöitä. Potilas on hengenvaarassa. Anafylaktinen reaktio kehittyy huippuunsa 10

Duodecim Lääkärikirja
11.12.2006 → (kansalaiset)
information page

Astma

Astmassa keuhkoputkissa on pitkäaikainen tulehdustila, johon liittyy taipumus keuhkoputkien ahtautumiseen. Tulehtunut keuhkoputkien limakalvo on herkkä monille ärsykkeille, kuten pölylle, savulle, pakkaselle tai ruumiilliselle rasitukselle. Astma on yleinen sairaus, sillä noin viisi sadasta suomalaisesta sairastaa sitä. Sitä esiintyy kaikenikäisillä, eniten pienillä lapsilla ja yli 40-vuotiailla.

Duodecim Lääkärikirja
20.12.2006 → (kansalaiset)
information page

Lasten astma

Astmaa (ks. astma

Duodecim Lääkärikirja
10.3.2007 → (kansalaiset)
information page

Tupakointi ja hengityselimet

Keuhkoihin kulkeutuvat tupakansavun terva-aineet tuhoavat vähitellen keuhkojen sisäpinnan värekarvat, joiden tehtävänä on suojella keuhkoja pölyltä ja muilta epäpuhtauksilta.

Terveyden edistämisen keskus
26.2.2007 → (kansalaiset)
information page

Vastasyntyneen hoito ja tarkkailu kotona

Vanhempien olisi hyvä tuntea tärkeimpiä vastasyntyneillä esiintyviä oireita, jotta he tietäisivät, milloin on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin tai lastenneuvolaan. Useimmat ongelmatilanteet, joita vanhemmat kohtaavat lasta hoitaessaan, ovat tilapäisiä ja kuuluvat vauvan normaaliin kehitykseen.

Savonia-amk / Terveysala Kuopio
20.5.2008 → (kansalaiset)
information page
hits

pages

  • 1
© TerveSuomi.fi 2008About us