Apunavigaatio
Leivänmurupolku
- Index
- employees
employees
- young workers (3)
- older workers (11)
Mille kemikaaleille työntekijät altistuvat Suomessa?
Noin puolet suomalaisista työntekijöistä altistuu työympäristön epäpuhtauksille tai työssä käytetyille kemikaaleille. Mille kemikaaleille työntekijät altistuvat Suomessa?
Ikääntyminen on työelämän haaste seuraavan sukupolven ajan
Työvoiman kuten koko väestönkin ikääntyminen koskettavat kaikkia hyvinvoinnista vastuussa olevia eli yksilöä, yritystä ja yhteiskuntaa. Työntekijän haasteita ovat työkyvyn säilyttäminen ja jaksaminen, yritykset ponnistelevat tuottavuuden ja organisaatiomuutosten kanssa ja yhteiskunta kamppailee varhaisen eläkkeelle siirtymisen sekä huoltosuhteiden kustannusten vähentämiseksi. Ikääntymisestä tulee muodostumaan työelämän haaste seuraavan sukupolven ajaksi.
Eri sukupolvet ovat työyhteisön voimavara
Ikään ja vanhenemiseen liittyy voimakkaita tunteita, asenteita, ennakkoluuloja ja myyttejä. Usein stereotyyppiset käsitykset ohjaavat toimintaa enemmän kuin tutkimukseen perustuva tietämys. Suhtautuminen ikääntyviin työntekijöihin on myös ristiriitaista. Samaan aikaan, kun kokemusta omaavien ikääntyneiden työntekijöiden työmarkkina-arvoa pidetään alhaisena, kokemuksellista tietoa arvostetaan suuresti ammatillista pätevyyttä ja työelämää koskevissa nykyteorioissa.
Mikä saa työntekijän miettimään eläkkeelle lähtöä?
Kuluvan vuoden alusta voimaan tulleen vanhuuseläkeuudistuksen mukaan jokainen voi päättää, mikä ikä vuosien 63-68 välillä on itselle sopivin eläkeikä. Eläkkeelle voi siirtyä myös tätä vanhempana. Uudistus mahdollistaa myös varhaiseläkkeelle siirtymisen jo 62-vuotiaana. Kuten on toivottu, uudistus näyttää ainakin jonkin verran myöhentävän vanhuuseläkkeelle siirtymistä.
Ikääntyvä ihminen oppijana
Työelämän kolme keskeistä kehityssuuntaa viime vuosikymmeninä ovat olleet tiedon määrän ja osaamisvaatimusten lisääntyminen sekä työväestön ikääntyminen. Tämä on nostanut esiin kysymyksen: miten paljon ja missä vaiheessa oppiminen heikkenee ikääntyessä?
Miten pienyrityksissä olevat ovat varmistaneet osaamisensa?
Yhteiskunnan muuttuessa ja yritystoiminnan kehittyessä henkilöstön osaaminen ei ole koskaan valmis. Tässä artikkelissa kerrotaan kokemuksia ammatillisen osaamisen kehittämisestä pienissä ja keskisuurissa yrityksissä useamman vuoden ajalta sekä käydään läpi ammatillisen osaamisen osa-alueita.
Usein kysyttyä
Tälle sivulle on koottu usein esitettyjä kysymyksiä työelämästä.
Ikääntyvien terveys eläkkeelle siirtymisen kynnyksellä
Erään arvion mukaan 70 ikävuoden jälkeen sekä miehillä että naisilla on keskimäärin kaksi sairautta. Ikääntymisprosessi on kuitenkin jokaisella erilainen, perimän lisäksi siihen vaikuttavat muun muassa sukupuoli, ammatti, elintavat, asuinpaikka ja perhesuhteet. Myös psyykkisillä tekijöillä on vaikutuksensa: jos ihmisellä on esimerkiksi paljon henkisiä voimavaroja, ne saattavat toimia puskurina sairastumista vastaan.
Teollinen valmistustyö aiheuttaa eniten metalliallergiaa
Teollisen valmistustyön katsotaan aiheuttavan eniten metalliallergiaa. Työperäisestä metalliallergiasta johtuvan kosketusihottuman syynä ovat tavallisimmin nikkeli, koboltti ja kromi sekä niiden yhdisteet. Eniten metallien aiheuttamaa allergista ihottumaa on rakennus- ja sähkötöissä, jalkine- ja nahkatyössä sekä konepaja- ja rakennusmetallityössä.
Ajanmukaiset työterveyshuoltopalvelut ovat yrityksen vahvuus
Suomessa työterveyshuollon palvelujärjestelmän kattavuutta ja toiminnan sisältöä on kehitetty järjestelmällisesti jo vuosikymmenien ajan. 1990-luvulla työelämä muuttui uuden tekniikan käyttöönoton, työorganisaatioiden muutosten sekä työn tieto- ja taitovaatimusten kasvun myötä. Nykyisin psyykkisen toimintakyvyn ja työhyvinvoinnin ylläpitäminen edellyttää työterveyshuollon moniammatillisen otteen vahvistamista ja uusien toimintamenetelmien kehittämistä.