Apunavigaatio
Leivänmurupolku
- Index
- equilibrium
- (hoitotasapaino)
(hoitotasapaino)
Johdanto
Neuropatia, ääreishermojen sairaus, on diabeteksen lisäsairauksista hankalin sekä diagnostiikan että hoidon kannalta. Siihen liittyy runsaasti elämänlaatua huonontavia oireita ja ennen kaikkea se altistaa jalkahaavaumille, jotka lisäävät alaraaja-amputaation vaaraa.
Diabeettinen neuropatia
Kyseessä on diabeettinen neuropatia, jos oireet ja/tai löydökset viittaavat ääreishermoston tai autonomisen hermoston toimintahäiriöön diabeetikolla kun muut aiheuttavat tekijät on suljettu pois.
Verensokerin omaseurantavälineet
Verensokerin omaseuranta on elintärkeä diabeteksen hoitokeino. Kun tyypin 1 ja tyypin 2 diabeteksen hoitona on insuliini ja/tai insuliinin-eritystä lisäävät tabletit, jotka kaikki alentavat verensokeria, on oleellista seurata verensokeritasoa toisaalta hoitotavoitteiden saavuttamiseksi ja toisaalta liian matalan verensokeritason (hypoglykemian ja insuliinisokin) välttämiseksi.
Oireeton hypoglykemia
Joka vuosi arviolta neljäsosa insuliinihoidossa olevista diabeetikoista kokee vakavan (toisen apua vaativan) hypoglykeemisen kohtauksen, jolloin verensokeri laskee liian alas.
Varusmiespalvelus
Insuliinihoitoiset diabeetikot vapautetaan pääsääntöisesti pysyvästi asevelvollisuudesta. Vapaaehtoisuuden perusteella diabeetikoita voidaan kuitenkin toistaiseksi ottaa varusmiespalvelukseen tietyin edellytyksin Riihimäen viestirykmenttiin.
Lapsen diabeteksen hoito
Lapsen nopea kasvu ja kehitys ja hänen aikuista suurempi riippuvuutensa lähiympäristöstä tuovat mukanaan erityispiirteitä, jotka on huomioitava diabeteksen hoidossa.
Ammatinvalinta
Hoidon kehittymisen ansiosta diabetes rajoittaa ammatinvalintaa entistä vähemmän. Kiinnostus ja taipumus alalle ovat tärkeät ammatinvalintaa ohjaavat tekijät myös diabetesta sairastavan elämässä.
Insuliinihoitoisen aikuistyypin diabeetikon ruokavaliohoito
Insuliinihoidon aloitus tulee harkittavaksi usein, kun aikuistyypin diabeetikon hoitotasapaino jää epätyydyttäväksi tavanomaisella ruokavaliohoidolla ja oraalisella lääkityksellä. Insuliinihoidon aloittamiseen liittyvä keskeinen ongelma on painon nousu. Siksi painon seuranta on erityisen tärkeää.
Nuoruustyypin diabeetikon hoito
Nuoruustyypin diabeteksen perushoitona on insuliini, joka tavallisimmin annostellaan ihon alle 2-6 pistoksena päivittäin. Eri insuliinilajien vaikutusajat ja vaikutusprofiilit eroavat toisistaan merkittävästi. Halutun vaikutusajan mukaisesti eri insuliinityyppejä voidaan yhdistellä yksilöllisesti.
Hypoglykemia
Hypoglykemia eli veren alhainen glukoosipitoisuus on tavallinen insuliinihoitoiseen diabetekseen liittyvä ongelma, ja se voi estää hyvän hoitotasapainon saavuttamisen. Diabeetikolle on tärkeätä tunnistaa hypoglykemian oireet, osata korjata matala verensokeri ja ennakoida vaaratilanteet. Kuitenkaan hypoglykemian pelko ei saisi häiritä jokapäiväistä elämää.