Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(organisationsinfo)

EU-Web - projekti tupakan verkkovieroituksesta

Julkaistu 14.8.2006

EU-Web

Projekti tupakan verkkovieroituksesta – kohti laadukasta vieroitusta tupakasta internetissä

Verkkovieroitus on viime vuosina kehittynyt uudeksi menetelmäksi tupakan vastaisessa työssä. Projekti tupakkavieroituksesta verkossa EU:n alueella käynnistyi maaliskuussa 2005 KTL:ssa. Projekti kerää tietoa eurooppalaisista verkkovieroituspalveluista ja kehittää ohjeita laadukkaille vieroitussivuille.

Hanke on suunnattu ensi sijassa verkkovieroituksen taustaorganisaatioille ja asiantuntijoille. Kaksi vuotta kestävä hanke on Euroopan vieroituspuhelinten verkon ENQ:n toimeksianto. Se saa rahoitusta EU:n uudesta kansanterveysohjelmasta.

Vuonna 2005 kerättiin tietoa eurooppalaisten vieroitussivujen tarjoamista palveluista ja sisällöistä. Projekti organisoi myös asiantuntijaverkoston, johon osallistuvat eurooppalaiset verkkovieroitusasiantuntijat. Asiantuntijakeskustelut ja kerätty tieto toimivat perustana verkkovieroitussivustojen laatukriteereille. Laatukriteerit rakennetaan eurooppalaisten tupakkavieroitussivustojen käyttöön 2006-2007. Tältä pohjalta voidaan rakentaa yleisemmin arvioinnin edellytyksiä verkon terveystiedolle.

Eroja ja yhtäläisyyksiä Euroopassa

EU-maiden vieroitussivujen kartoituksessa on huomioitu pääasiassa julkisten palveluntuottajien palvelut, koska kaupalliset palvelut toimivat yleensä viime kädessä tuotemarkkinoinnin päämääriä varten. Eurooppalaiset vieroitussivustot ovat keskenään hyvinkin erilaisia eivätkä siten suoraan verrattavissa keskenään. Joukosta löytyy tupakoinnin lopettamiseen suunnattuja tietosivustoja, interaktiivisia palveluita sekä molempien yhdistelmiä. Lisäksi löytyy yksittäisiä kampanjoita varten luotuja sivustoja, joiden elinkaari on varsin lyhytikäiseksi tarkoitettu, toisin kuin varsinaisten vieroitussivustojen.

Toimintaympäristön kartoituksen perusteella verkko on joissain Euroopan maissa vielä varsin vähäisessä mittakaavassa hyödynnetty väline. Itä- ja Etelä-Euroopassa verkkovieroituspalvelut ovat joko täysin tuntemattomia tai ainakin suhteellisen uusi ja alkukehittelyssä oleva ilmiö.

Suuret kielet hyötyjiä, pienet häviäjiä

Vaikka verkko on alikäytetty resurssi toisaalla, suurimmilla kielillä, kuten englanniksi ja saksaksi, palveluista on jopa ylitarjontaa. Ylitarjonnaksi voitaisiin kutsua tilannetta, jossa kuluttajalla on vaikeuksia löytää käyttötarkoituksen parasta palvelua useiden samansisältöisten sivustojen joukosta. Tästä johtuen olisi tärkeää varmistaa eri palveluntuottajien kesken, että hakukoneissa löytyvät parhaat palvelut vaivattomasti.

Verkko ylittää kansalliset rajat globaalina viestintävälineenä. Tästä syystä suuret maailmankielet ovat automaattisesti hyötyjän asemassa. Esimerkiksi englantilaiset, ranskalaiset ja portugalilaiset pystyvät halutessaan välittömästi klikkaamaan itsensä Atlantin takana tuotetuille lukuisille sivustoille. Toisaalta pienen Luxemburgin ei kannata rakentaa omaa saittia, kun saksan- ja ranskankielisiä sivustoja löytyy maan kaksikielisille kansalaisille riittämiin muutenkin. Miinuspuoli globaalissa pelissä on, että vertailuasetelmassa pienet kielialueet jäävät itsestään selvästi häviäjän osaan.

Interaktiiviset palvelut hyödyllisimpiä

Pelkästään tietoa välittävissä nettisivustoissa on suurin piirtein sama toiminta-ajatus kuin painetussa opasteksteissä, eikä niiden kautta voida hyödyntää internetin interaktiivisia ominaisuuksia. Yksilöllisesti räätälöityjen, vuorovaikutteisten verkkopalveluiden on eri tutkimuksissa voitu osoittaa hyödyttävän eniten tupakoinnin lopettajaa, joten niiden kehittäminen ja osuuden lisääminen on ensiarvoisen tärkeää.

Lisätietoja EU-Web -hankkeesta
Hanne Heikkinen p. 09 4744 8636

eHealth -laatujärjestelmiä

www.hon.ch/honcode/
www.urac.org
http://europa.eu.int/eur-lex/en/com/cnc/2002/com2002_0667en01.pdf
www.discern.org.uk/Eurooppalaisia tupakastavieroitussivustoja

Suomi

www.stumppi.fi (aikuiset)
www.happi.ws (nuoret)

Alankomaat

www.smokealert.nl
www.stivoro.nl
www.stopeffectief.nl


Belgia

www.cancer.be
www.fares.be


Englanti

www.quit.org.uk
www.givingupsmoking.co.uk
www.ash.org.uk
www.asianquitline.org

Espanja

www.munimadrid.es/dejardefumar
www.vidasintabaco.com
www.nicotinaweb.info

Irlanti

http://www.irishcancer.ie/quitting/cycle.of.change.php
www.ash.ie


Islanti

www.8006030.is (further developed site in 2006)

Italia

www.tabagismo.it (The first web-care of smokers in treatment)
www.gea2000.org (GEA is harmful to tobacco)
www.tabaccologia.org (The Italian scientific society on Tobaccology)
www.nonfumatori.it (Dedicated to 75% of Italians)
www.smokebusters.it (The activism to control application of the law in smoke-free workplaces)
www.tuttiliberi.it (young people)


Itävalta
www.feelok.at
Latvia

Information on quitting on www.bezcigaretes.lv

Norja

www.happyending.no
http://kreft.no/kart
http://www.shdir.no/tobakk

Portugal
SOS Deixar de fumar 808 20 88 88

Puola
www.promocjazdrowia.pl

Ranska

www.tabac-info.net
www.tabac-info-service.fr
www.doctissimo.fr/html/dossiers/tabac_stop.htm


Ruotsi

www.cancerfonden.se
www.slutarokalinjen.org
www.ragnarok-sweden.nu
www.tobaksfakta.org


Saksa

www.rauchfrei-info.de (aikuiset)
www.rauch-frei.info
(nuoret)
www.rauchertelefon.de

www.tabakkontrolle.de


Sveitsi

www.letitbe.ch
www.rauchenschadet.ch
www.stop-tabac.ch


Tanska

www.drstop.dk (aikuiset)
www.xhale.dk (nuoret)


Tsekki

www.dokurte.cz
www.prestantekourit.cz© TerveSuomi.fi 2008About us