Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(tidningsartikel)

ENYPAT-asiantuntijaverkosto ehkäisee nuorten tupakointia

  • Yrjölä, Sari
Julkaistu 26.5.2006

ENYPAT-asiantuntijaverkosto ehkäisee nuorten tupakointia

EU-tutkimus

ENYPAT-asiantuntijaverkosto ehkäisee nuorten tupakointia

Projektin nimi: ENYPAT – European Network on Young People and Tobacco
Verkoston vastuullinen koordinaattori: Kansanterveyslaitos, Sari Yrjölä
Projektin rahoitus: 2,4 miljoonaa euroa, EU:n Kansanterveysohjelma
Kesto: 2001–2006
Mukana: kaikki EU-maat, Romania, Norja ja Islanti
www.ktl.fi/enypat/

ENYPAT-asiantuntijaverkoston päämääränä on ehkäistä nuorten tupakointia, edistää kansainvälistä yhteistyötä ja yhdenmukaistaa käytäntöjä nuorten tupakoinnin ehkäisyssä. Verkostoon kuuluu noin 1 500 jäsentä kaikista Euroopan maista ja sitä rahoittaa EU:n Kansanterveysohjelma. ENYPATin toiminta jakaantuu kahteen osa-alueeseen: tupakoinnin ehkäisyohjelmien koordinointiin ja asiantuntijaverkoston toimintaan.

Verkoston koordinoimiin tupakoinnin ehkäisyohjelmiin osallistuu vuosittain yli 500 000 eurooppalaista nuorta, ja niiden vaikutuksista on julkaistu useita artikkeleita tunnetuissa kansainvälisissä lehdissä. Tunnetuin ENYPATin ohjelmista on Suomessa kehitetty Smokefree Class Competition, joka vuonna 2005–06 järjestetään 18 maassa. Sen tavoitteena on ehkäistä tupakoinnin aloittamista 12–14-vuotiaiden parissa.

Tupakoinnin lopettamiseen tähtäävä Quit and Win - Don't Start and Win -ohjelma järjestetään seitsemässä Euroopan maassa ja sen kohderyhmä ovat 15–20-vuotiaat tupakoinnin jo aloittaneet nuoret. Nämä kaksi ohjelmaa ovat levinneet myös EU:n ja Euroopan ulkopuolelle mm. Sveitsiin, Kanadaan ja Chileen.


suomi/ktlehti2006/nrp5_6/510enypatkuva1.jpg

Verkosto on myös koordinoinut tutkimusprojekteja tupakoinnin aloittamisesta ja nuorten tupakoinnissa esiintyvistä sukupuolieroista sekä pilotoinut erilaisia tupakoinnin lopettamismenetelmiä nuorten parissa. Lisäksi verkosto on järjestänyt koulutusta asiantuntijoille. Verkoston ohjelmat ovat olleet uraauurtavia, sillä koskaan aiemmin ei ole pystytty järjestämään näin laajoja kansainvälisiä ohjelmia, ja ne ovat osoittautuneet tärkeiksi mm. hyväksi havaittujen käytäntöjen levittämisessä ympäri Eurooppaa. Ohjelmien koordinoinnin ohella verkosto tiedottaa nuorten tupakointia koskevista asioista, järjestää kansainvälisiä kokouksia ja julkaisee erilaisia raportteja.

Verkoston toiminta loppuu heinäkuussa 2006 EU-rahoituksen päättyessä, mutta Smokefree Class -ohjelma jatkaa EU:n Kansanterveysohjelmasta saadun jatkorahoituksen turvin. Muut ENYPATin ohjelmat toimivat pohjana kansallisille ohjelmille ja toivottavasti niille tullaan hakemaan myös kansainvälistä rahoitusta.

Sari Yrjölä
projektikoordinaattori

Kansanterveyslaitos
kroonisten tautien ehkäisyn yksikkö

etunimi.sukunimi@ktl.fi

Kirjallisuutta

1. Hanewinkel R, Wiborg G:
Initial evaluation of a real-world self-help cessation programme for adolescents and young adults. Addictive Behaviors, in press.
2. Schulze A, Mons U, ym.
Lack of sustainable prevention effect of the "Smokefree Class Competition" on German Pupils. Prev Med 2006;42:33–9.
3. Crone MR, Reijneveld SA ym.
Prevention of smoking in adolescents with lower education: a school based intervention study. J Epidemiol Community Health 2003; 57:675–80.
4. Wiborg G, Hanewinkel R.
Effectiveness of the "Smokefree Class Competition" in delaying the onset of smoking in adolescence. Prev Med 2002;35:241–9.
5. Vartiainen E, Saukko A, Paavola M, Vertio H.
"No Smoking Class" competitions in Finland: their value in delaying the onset of smoking in adolescence. Health Promot Int 1996;11:189–92.© TerveSuomi.fi 2008About us