Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(tidningsartikel)

Kun tupakka kiinnostaa riittävästi

  • Musakka, Päivi
Julkaistu 2.6.2008

Kun tupakka kiinnostaa riittävästi

Antero Heloma hakeutui Kansanterveyslaitoksen tupakka-asiantuntijan paikalle spontaanisti, mutta ei suinkaan vähäisellä asiantuntemuksella. Hän on väitellyt tupakkalain vaikutuksista työpaikoilla vuonna 2003 ja on STM:n tupakkalakimuutoksia pohtivan työryhmän pysyvä asiantuntija. Helomaa kiinnostaa suuresti tupakan yhteiskunnallinen merkitys. Miksi vähiten koulutetut ja yhteiskunnan vähäosaiset tupakoivat eniten ja onko se jonkun intressissä?

Antero Heloma ei halua käyttää itsestään nimitystä tupakka-asiantuntijalääkäri, vaan asiantuntijalääkäri riittää, koska tupakoinnin vähentämistyö ei ole erillinen saareke kansanterveydessä, vaan keskeinen osa terveyden edistämisen kokonaisuutta. Hän on tehnyt pitkän uran lääninlääkärinä, mutta tupakka on määritellyt hänen taivaltaan enemmän ja vähemmän.
– Terveyden edistäminen tavalla tai toisella on kiinnostanut minua aina ja tupakka-asioihin perehdyin jo vuonna 1989.

Tupakkatutkimus on kansanterveydellistä perustyötä

Kansanterveyslaitoksen viisihenkisen tupakkatyöryhmän jäsenenä Antero Heloma aloitti huhtikuussa ja breikki lääninlääkärin työstä jatkuu maaliskuulle 2009. Tämä on toinen kerta, kun Heloma hyppää hallintobyrokraatin paikalta tutkijamaailmaan ja se tuntuu mukavalta.

– Harmillista on KTL:n tupakka-asiantuntijuuden hoitaminen ja kehittäminen TE-rahojen pohjalta. Tupakka on yksi vakavimmista kansanterveyteen vaikuttavista asioista ja siihen liittyvä tutkimus ja selvitystyö pitäisi olla vakaalla ja tunnustetulla pohjalla.

Fuusio on mahdollisuus

Kansanterveyslaitoksen ja Stakesin yhdistyminen saattaa olla tupakkatutkimuksen kohdalla iso asia. Stakesilla ei ole samanlaista tupakka-asiantuntijatoimintaa kuin KTL:lla.
– Olisi hienoa saada tupakoinnin vähentämistyö budjettipohjaiseksi. Suomella on vielä matkaa maailman huipulle, sillä varsinkin nuoret tupakoivat edelleen runsaasti. Työsarkaa riittää eikä tupakkalaki ole koskaan valmis. Viime vuosina on kuitenkin edistytty paljon erityisesti savuttomien tilojen lisääntymisessä.

Antero Helomalla on kunnianhimoisia tavoitteita suomalaisten savuttomuuden saavuttamiseksi.
– Myynnin luvanvaraistaminen on eduskuntaa vaille valmis. Tupakkavero, kuvalliset varoitukset tupakka-askien kylkeen, tupakkatuotteiden huomaamaton sijoittelu myyntipisteissä jne. ovat esimerkkejä vaikuttavista liikkeistä.

Sosiaalisten erojen kaventaminen

Tupakointi niin kuin kaikki muutkin terveyttä rasittavat elintavat kasaantuvat niille, joilla huono-osaisuus on arkea muutenkin. Heloma kohdistaisi tiedon heille, keinoilla millä hyvänsä.
– Vähemmän koulutetut tarvitsevat tietoa ja faktaa ehkä toisin keinoin kuin koulutetummat. Viestintää täytyy kohdistaa yhä enenevässä määrin ammattikouluihin, sillä siellä opiskelevat polttavat enemmän kuin esimerkiksi lukiolaiset. Koulutusryhmien väliset erot on saatava kavennettua ja poistettua. Ainoastaan siten voidaan koko väestön tupakointi saada nykyistä oleellisesti matalammalle tasolle.

antero_heloma.jpg

Asiantuntijalääkäri Antero Heloma aloitti keväällä vuoden pestin KTL:n tupakkaryhmän vetäjänä.


Päivi Musakka

tiedottaja
KTL, Terveyden edistämisen ja kroonisten tautien ehkäisyn osasto


Stumpista apua terveydenhuollon ammattilaisille

Tupakasta vieroituksen verkkopalvelu Stumppi-sivusto on einsijaisesti vieroitusportaali lopettajille. Sivusto sisältää myös omat osionsa terveydenhuollon ammattilaisille sekä opettajille ja ohjaajille osoitteessa www.stumppi.fi

Terveydenhuoltoalan ammattilaiset ja siksi opiskelevat, vieroitustyötä tekevät sekä esimerkiksi opetus- ja valmennustehtävissä toimivat löytävät ajankohtaista tietoa ja materiaalia tupakasta ja tupakasta vieroittamisesta. Ammattilaisosion lisäksi voi käydä seuraamassa esimerkiksi lopettajien keskustelupalstaa, jolloin pääsee paremmin sisään lopettajan ajatusmaailmaan ja lopettamisen ongelmakohtiin. Ammattilaisille tarkoitettujen koulutus-, asiantuntija-, tieto- ja materiaalipalvelujen käyttö edellyttää kirjautumista.

Kansanterveyslaitoksen ja Kuopion yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen laitoksen tuottamaan Tupakoinnin terveysvaikutukset -osioon on koottu tietoa tupakoinnin terveysvaikutuksista, erityisesti kaikkien eri terveydenhuoltoalan ammattiryhmien opetukseen.

Terveysvaikutukset on jaettu erikoisaloittain. Tietoa on nikotiiniriippuvuudesta sekä tupakasta vieroituksesta ja se seuraa valtakunnallista Käypä hoito -suositusta tupakoinnista, nikotiiniriippuvuudesta ja vieroitushoidoista.


© TerveSuomi.fi 2008About us