Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(tidningsartikel)

Päätoimittajalta: Terveyden edistämistä yhteistyöllä ja ... mikrobeilla

  • Huovinen, Pentti
Julkaistu 11.4.2006

Päätoimittajalta Terveyden edistämistä yhteistyöllä ja ... mikrobeilla

Päätoimittajalta

Terveyden edistämistä yhteistyöllä ja … mikrobeilla

Terveyden edistämisen asia on alkuvuoden aikana ollut esillä koko maassa. Peruspalveluministeri Liisa Hyssälän ja asiantuntijoiden sanoma on selvä. Terveyden edistäminen kannattaa ja siitä on näyttöä. Olennaista on löytää käytännön menetelmät, joilla päästään sanoista tekoihin. Terveyden edistämisen keskus on jo aloittanut viestintäkampanjan ’Se on sinun asiasi’ (www.sosa.fi). Kun ’se on sinun ja minun asia’, siitä tulee yhteinen asia.

suomi/ktlehti2006/nro3/ornament.jpg

Korkeatasoinen tutkimus on välttämätöntä, jotta terveyden edistämiselle löydetään uusia toimivia keinoja. Allergiat ja astma ovat kansantautejamme. Siitepölyallergiaa on 20 %:lla ja astmaa 6 – 8 %:lla väestöstä. Allergiat työllistävät tavattomasti terveydenhuoltoa

Parin viime vuosikymmenen aikana on allergiatutkimuksessa edistytty merkittävästi. Tutkijoiden käsitys allergioiden syntymisestä on entisestään vahvistumassa. Tari Haahtela kertoo, että ankariin aikoihin koulittu immuunijärjestelmämme ei ole tottunut puhtaaseen ympäristöön. Ihmisen ympärillä oleva mikrobiluonto on köyhtynyt samalla kun tappavat tartuntataudit on saatu juurittua.

Harri Aleniuksen mukaan paluuta vanhaan infektiosairauksien kyllästämään maailmaan ei kuitenkaan ole. Sen sijaan tulevaisuudessa saatetaan immuunipuolustusta kouluttaa turvallisilla mikrobipreparaateilla.

suomi/ktlehti2006/nro3/ornament.jpg

Nykykäsityksen mukaan raskauden ja ensimmäisen elinvuoden aikana tapahtuva mikrobialtistus on olennaista allergian kehittymisessä. Silloin immuunijärjestelmä on vielä kehitysvaiheessa. Juha Pekkasen mukaan mikrobeille altistuminen ei kuitenkaan ole merkityksellistä vain imeväisiässä vaan altistaminen saattaa osoittautua hyödylliseksi myös aikuisiässä.

Jos allergian kehittyminen pystytään tulevaisuudessa estämään, sillä olisi tavaton inhimillinen ja taloudellinen merkitys koko yhteiskunnalle. Terveyden edistämistä parhaimmillaan.

Pentti Huovinen
päätoimittaja© TerveSuomi.fi 2008About us