Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(organisationsinfo)

Staphylococcus aureus

  • Infektiopatogeneesilaboratorio
Julkaistu 20.5.2008

Staphylococcus aureus

Staphylococcus aureus -bakteeri aiheuttaa useantyyppisiä infektioita aina pienestä ihotulehduksesta lähtien vaikeisiin septisiin tautitiloihin asti. Lisääntynyt resistenssi useimmille käytössä oleville antibiooteille on tehnyt siitä (MRSA eli metisilliiniresistentti Staphylococcus aureus) hyvin ongelmallisen sairaalainfektioiden aiheuttajan.

Infektiopatogeneesilaboratoriossa tutkimme S. aureuksen solutoimintojen perusmekanismeja, taudinaiheuttamiskykyyn liittyviä tekijöitä ja vuorovaikutusta isäntäsolun kanssa. Olemme erityisesti kiinnostuneita tutkimaan solukalvossa ja soluseinämässä toimivien proteiinien molekyylimekanismeja, niiden merkitystä taudinaiheuttamiskyvylle ja signaalivälitykselle. Tutkimme geenien ja proteiinien toimintaa tekemällä mutaatioita ja analysoimalla niiden merkitystä bakteerisolulle ja sen taudinaiheuttamiskyvylle tai mittaamalla geeniekspressiomuutoksia koko genomin laajuudessa. Saamiamme tuloksia voidaan hyödyntää kehitettäessä uusia hoitoja ja diagnostisia menetelmiä S. aureuksen aiheuttamiin infektioihin.

Kationiset antimikrobipeptidit osallistuvat haitallisten bakteerien torjuntaan iholla, epiteelipinnoilla ja valkosoluissa. Toisaalta bakteerit ovat myös kehittäneet mekanismeja joilla ne pyrkivät puolustautumaan peptidejä vastaan mm. muuttamalla soluseinämänsä varausta. Tulevaisuudessa antimikrobipeptidejä voidaan mahdollisesti käyttää lääkkeinä moniresistenttien bakteerien aiheuttamien infektioiden hoitoon. Me olemme käsitelleet stafylokokkia kationisilla antimikrobipeptideillä ja tutkineet bakteerissa tapahtuvia geeniekspressiomuutoksia DNA-mikrosirutekniikalla. Selvitämme peptideillä indusoituvien geenien säätelymekanismeja ja biologista merkitystä. Tuotamme myös valikoituja proteiineja rakennemääritystä varten yhteistyössä Helsingin Yliopiston tutkijoiden kanssa.

Toisessa projektissa hyödynnämme S. aureuksen aiheuttamista septisistä infektioista kerättyä laajaa bakteerikanta- ja seerumiaineistoa. Tässä tutkimuksessa, joka on usean tutkimusryhmän yhteisprojekti, identifioidaan stafylokokin antigeenejä, tuotetaan niitä E. colissa ja määritetään infektioissa näitä vastaan syntyneitä vasta-aineita. Pyrimme löytämään antigeenejä ja vasta-aineita, jotka liittyvät endokardiitin syntyyn ja voisivat olla mahdollisia endokardiittidiagnostiikan apuvälineitä.

Opinnäytetyöt

Stefan Weber: Cationic antimicrobial peptide response of Staphylococcus aureus (delta)SAS016 and (delta)SA0205. University of Groningen and National Public Health Institute (KTL), 2007.

© TerveSuomi.fi 2008About us