Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(organisationsinfo)

Epidemiat vuonna 2006

Julkaistu 16.10.2006

Epidemiat

Vuonna 2006 Kansanterveyslaitokselle lähetettiin 79 epäilyilmoitusta elintarvikkeen tai veden välityksellä levinneestä epidemiasta. Näiden joukossa oli kaksi laajoihin selvityksiin johtanutta Yersinia pseudotuberculosis-epidemiaa ja kaksi merkittävää norovirusepidemiaa. Lisäksi todettiin useita muita suolistoinfektiorypäitä.

Itäsuomalaisessa kylpylähotellissa norovirusepidemia maaliskuussa

Maaliskuussa itäsuomalaisessa kylpylähotellissa sairastui yli 90 henkilöä vatsatautioireisiin, joukossa oli sekä henkilökuntaa että asiakkaita. Kaikista tutkituista ulostenäytteistä (5/5) todettiin Norovirus genoryhmä 2.

Tapausten kasaantuminen yhteen päivään viittaa siihen, että epidemia sai alkunsa pistemäisestä lähteestä esimerkiksi ruoan tai ruokailuun liittyvän tapahtuman välityksellä.

Kyselytutkimuksen perusteella millään ruokalajilla ei kuitenkaan todettu tilastollisesti merkitsevää yhteyttä sairastumiseen. Myöskään tutkituissa elintarvikkeissa ei todettu taudinaiheuttajia.

Asiakkaiden suuri määrä, tiheä vaihtuvuus sekä virukselle suotuisat olosuhteet esimerkiksi kylpyvedet, yleiset WC:t ja muut tilat kylpylöissä ovat otollisia norovirusepidemioiden syntyyn. Pikaisesti aloitettujen torjuntatoimien jälkeen sairastapaukset vähenivät kylpylässä nopeasti.

Laaja norovirusepidemia Pirkanmaalla heinäkuussa

Heinäkuussa Pirkanmaalla sairastui vatsatautiin yli 400 henkilöä. Valtaosa sairastapauksista ilmeni eri lounasravintoloiden asiakkailla. Epidemian laajuutta, taudinkuvaa ja alkuperää selvitettiin useilla kyselytutkimuksilla, joihin osallistui Tampereelta yhdeksän ja Valkeakoskelta yhden lounasravintolan asiakkaita.

Viidessä eri lounasravintolassa ruokailleiden asiakkaiden näytteistä eristettiin norovirus genoryhmä 2. Kyselytutkimuksen perusteella tuorevihannesten syönti lounasravintoloissa lisäsi sairastumisriskiä. Jäljitystutkimukset osoittivat, että ravintoloilla oli yhteinen tuorevihannesten toimittaja. Ravintoloista tai vihannesten toimittajalta otetuista elintarvikenäytteistä ei norovirusta kuitenkaan pystytty osoittamaan. Vihannestoimittajan tiloissa tapahtuvassa tuotteiden käsittelyssä ei todettu puutteita.

Yersinia pseudotuberculosis -epidemia Nurmeksessa toukokuussa

Toukokuussa Nurmeksessa sairastui lähes 60 henkilöä Yersinia pseudotuberculosis-bakteerin aiheuttamaan vatsatautiin. Suurin osa sairastuneista oli koululaisia tai päiväkoti-ikäisiä lapsia. Sama viljelijä toimitti porkkanaa sekä kouluihin että päiväkoteihin.

Sairastuneilta otetuista näytteistä ja viljelijän varastotiloista otetuista pintapuhtausnäytteistä ja porkkanoista todettiin Y. pseudotuberculosis-bakteeri. Tyypitystutkimuksissa bakteerikannat osoittautuivat keskenään samanlaisiksi.

Epidemiaselvityksen yhteydessä 50 sairastunutta haastateltiin puhelimitse. Kyselytutkimuksen tulokset tukivat potilas- ja ympäristönäytteiden tuloksia ja laboratoriolöydöksiä, lähes kaikki kouluruokailuun osallistuneet olivat syöneet raakaa porkkanaa.

Laaja Yersinia pseudotuberculosis-epidemia Keski-Uudellamaalla elokuussa

Elo─syyskuussa yli 400 henkilöä sairastui Y. pseudotuberculosis-epidemian yhteydessä Tuusulassa ja Keravalla. Suuri osa sairastuneista oli lapsia yli 20 eri koulusta ja viidestä päiväkodista.

Epidemiaa selvitettiin tuusulalaisessa koulukeskuksessa kyselytutkimuksella, johon vastasi yli 800 henkilöä. Tutkimuksen perusteella osoitettiin yhteys porkkanan syönnin ja sairastumisen välillä.

Elintarvikkeiden jäljitystutkimuksissa todettiin, että Tuusulan ja Keravan kouluilla käytettiin samaa tuorevihannesten toimittajaa. Kouluille oli toimitettu porkkanaraastetta, joka oli valmistettu huonolaatuisista porkkanoista.

Sekä potilasnäytteissä että porkkanaa kouluihin ja päiväkoteihin toimittavan yrityksen varastotiloista otetuista näytteissä todettiin Y. pseudotuberculosis. Tyypitystutkimuksissa bakteerikannat osoittautuivat keskenään samanlaisiksi.

Epidemiaselvitys

Tartuntataudit Suomessa julkaisut© TerveSuomi.fi 2008About us