Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(informationssida)

Kuppa

Julkaistu 17.10.2007

Kuppa

Mikä on kuppa?

suomi/osastot/infe/ruiskukkajamehilainenpikku2007.jpgKuppa on Treponema pallidum -bakteerin aiheuttama yleistulehdus, jossa eri vaiheet seuraavat toisiaan. Kupan oireet vaihtelevat eri vaiheissa ja oireita esiintyy myös muualla kuin sukuelinten alueella. Äidin hoitamaton kuppa voi tarttua sikiöön.

Miten kuppa tarttuu?

Kuppa tarttuu suojaamattoman seksin, veren ja istukan kautta äidistä sikiöön. Kuppa on tartuttava kahden vuoden ajan tartunnasta. Sen jälkeen tauti etenee hoitamattomana vain tartunnan kantajassa.

Miten kuppa oireilee?

Kuppa voi aiheuttaa 3-4 viikon kuluttua tartunnasta kivuttoman haavan tartunta-alueelle, sukuelinten tai suun alueelle ja lisäksi paikallisen imurauhasturvotuksen. Taudin edetessä voi ilmaantua yleisoireita, kuten lämpöilyä, päänsärkyä, lihaskipuja sekä ihottumaa vartalolle, kämmeniin ja jalkapohjiin. Myöhäisvaiheessa kuppa voi aiheuttaa sydän- verisuoni- tai luumuutoksia. Bakteeri voi levitä aivoselkäydinnesteeseen ja aiheuttaa keskushermosto-oireita. Tartunta voi olla myös pitkään oireeton.

Miten kuppatartunta todetaan?

Kuppatartunta todetaan osoittamalla kuppabakteerin vasta-aineita verestä. Näitä vasta-aineita käytetään myös hoidon jälkeisessä seurannassa varmistamaan hoidon onnistuminen.

Miten kuppa hoidetaan?

Kupan hoitona käytetään penisilliinipistoksia 2─3 viikon ajan. Hoidon pituus riippuu taudin vaiheesta. Pistokset annetaan päivittäin sairaanhoitajan toimesta. Hoidon jälkeen varmistetaan paraneminen veriarvoja seuraamalla.

Miten kuppa ehkäistään?

Kondomi suojaa myös kuppatartunnalta. Tartunnan saanut on velvollinen ilmoittamaan seksikumppaneilleen kuppatartunnasta. Kumppanien tutkimus ja hoito on erittäin tärkeää uusintatartuntojen ehkäisemiseksi Jos epäilee saaneensa kuppatartunnan, kannattaa hakeutua tutkimuksiin mahdollisimman varhain omalle terveysasemalla tai sukupuolitautien poliklinikalla. Kupan hoito on maksutonta kunnallisissa hoitopaikoissa. Suomessa kaikki raskaana olevat äidit tutkitaan kupan suhteen äitiysneuvolassa, jotta tarvittava hoito voitaisiin aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Myös kaikki verenluovuttajat seulotaan kuppatartunnan suhteen.

Kuppa Suomessa

Vuonna 2006 todettiin 124 kuppatartuntaa. Noin puolet tartunnan saaneista oli naisia.

Lisää tietoa kupasta:

Ajankohtaiset luvut tartuntatautirekisteri http://www3.ktl.fi/

Tartuntataudit Suomessa julkaisut


Infektioepidemiologian ja -torjunnan osasto
infe@ktl.fi


© TerveSuomi.fi 2008About us