Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(tidningsartikel)

Päätoimittajalta: Iloista matkailukevättä

  • Eskola, Juhani
Julkaistu 12.2.2007

Päätoimittajalta: Iloista matkailukevättä

Iloista matkailukevättä

Koska olen taustaltani infektiolääkäri, voisi olettaa, että haluaisin käyttää matkailunumeroa isokirjaimisiin muistutuksiin eksoottisten infektioiden aiheuttamista terveysvaaroista. Malaria, koukkumatotauti tai kolera olisivat ilmiselvästi hyviä juttujen aiheita, ja merkittäviä terveysongelmien aiheuttajia myös matkailijoille.

Matkailuterveys-teemanumeroa ei kuitenkaan ole täytetty Ebolalla tai muita esoteerisiä infektioita käsittelevillä artikkeleilla. Kuten myöhemmin todetaan, tärkeimmät matkailijan terveysriskit liittyvät liikenneonnettomuuksiin, lisääntyneeseen alkoholinkäyttöön ja irrallisiin seksisuhteisiin. Turistin tavallisia terveysongelmia ovat lievät ripulitaudit, iho-ongelmat ja hyönteisten pistot. Arkisia matkailuun liittyviä riesoja, jotka vaikuttavat ainakin hyvinvointiin ja joskus myös terveyteen, ovat esimerkiksi lentokentillä resuamisen mukanaan tuoma väsymys ja aikaerorasituksen aiheuttamat unihäiriöt.

Oikealla asenteella ja varautumisella pystymme suojaamaan terveyttämme ja lisäämään hyvinvointiamme sekä matkan aikana että sen jälkeen. Tavallisten infektioiden torjumiseksi huolellinen käsien pesu on yhtä oleellista kuin matkaa edeltävien rokotusten hankinta tai malarialääkkeen valinta. Teemanumeron tarkoituksena on tukea sekä yksittäisen matkailijan valmistautumista että terveydenhuollon ammattihenkilöstön valmiuksia matkalle lähtijän neuvonnassa. Yksityiskohtaisia lisätietoja saa Kansanterveyslaitoksen verkkosivuilta: http://www.ktl.fi/portal/4506

Toivon kuitenkin, että tämän Kansanterveyslehden matkailunumeron lukijan mieleen ei jäisi päällimmäiseksi henkeä uhkaavien vaarojen lista tai hyttysten ja punkkien torjuminen. Matkailu on useimmiten iloinen asia: se virkistää ja tarjoaa vaihtelua. Tarjontaa riittää laidasta laitaan, jokaisen kunnon ja kukkaron mukaan.

Matkailemalla voimme tutustua uusiin kulttuureihin ja avata aivojamme uusille ajatusmalleille, tai voimme kokea luonnon ja elämän monimuotoisuutta paljon arkiympyröitä rikkaammin. Otetaan tämä ilo terveesti irti matkaillessa.

Juhani Eskola
Päätoimittaja
Kansanterveys
juhani.eskola(at)ktl.fi

© TerveSuomi.fi 2008About us