Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(tidningsartikel)

Rokotusten haittailmoitusten palautekäytäntö uudistui

  • Pitkänen, Saila
Julkaistu 9.3.2007

Rokotusten haittailmoitusten palautekäytäntö uudistui

Vuoden 2007 alusta rokoteturvallisuuslääkäri laatii haittailmoituksiin yksilöllisen palautteen uuden käytännön mukaisesti:

  • Vuonna 2007 annettujen rokotusten haittavaikutuksista laaditaan kirjallinen palaute vain silloin, kun kyseessä on DTaP-IPV-Hib-rokotteen epäilty haitta.
  • Vuonna 2006 annettujen rokotusten haittavaikutuksista annetaan palaute, jos kyseessä on yleisen rokotusohjelman rokote. Lisäksi rokotteen tulee olla sellainen, että henkilö saisi sitä tai sen osaa vielä uudestaan.
  • Kaikista vuonna 2005 ja sitä ennen annettujen rokotusten haittavaikutuksista annetaan palaute, mikäli haittavaikutuksesta tehty ilmoitus on saapunut Kansanterveyslaitokseen 31.12.2006 mennessä
Vuoden 2008 alusta haittailmoituksista ei yleensä anneta yksilöllistä palautetta.

Haittailmoituksen tekeminen on edelleen tärkeää

Rokottajan tulee edelleenkin lähettää Kansanterveyslaitokselle ilmoitus, jos hän epäilee tai toteaa rokotteen aiheuttaneen haittavaikutuksen. Ilmoitusten perusteella seuraamme rokotteiden ja rokottamisen turvallisuutta. Ilmoituksista on myös suuri apu rokotusten hyötyjen ja haittojen punnitsemisessa.

Ilmoitusten perusteella laadimme lisäksi verkkosivuillemme ohjeita rokotusten haittavaikutusten arviointiin ja jatkorokottamiseen.

Miten ilmoitus epäillystä haittavaikutuksesta tehdään?

Ilmoitus tehdään ”Ilmoitus epäillystä rokotuksen haittavaikutuksesta” -lomakkeella. Lomake on saatavissa Kansanterveyslaitoksen verkkosivuilta osoitteesta www.ktl.fi/rokotuksen_haittailmoitus. Haitat, joista ainakin tulisi ilmoittaa, on lueteltu Rokottajan käsikirjassa sekä haittavaikutuslomakkeessa.

Miksi käytäntö muuttui?

Kun annamme vähemmän kirjallisia palautteita, voimme tehostaa haittavaikutuksia koskevaa verkkotiedotusta ja -ohjeistusta. Verkossa voimme tarjota nopeasti uusinta tietoa haittavaikutuksista. Yksilöllinen palaute tavoittaa lähinnä haittailmoituksen tekijän - verkossa tieto on laajasti terveydenhuollon ammattilaisten saatavilla.

Saila Pitkänen, tiedottaja
KTL, Rokoteosasto
saila.pitkanen(at)ktl.fi

Tietoa rokoteturvallisuudesta ja rokotteiden haittavaikutuksista: Rokottajan käsikirja sekä www.ktl.fi/rokoteturvallisuus

© TerveSuomi.fi 2008About us