Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(tidningsartikel)

Tavoitteena hävittää tuhkarokko Euroopasta vuoteen 2010 mennessä

  • Davidkin, Irja
Julkaistu 12.3.2008

Tavoitteena hävittää tuhkarokko Euroopasta vuoteen 2010 mennessä

suomi/ktlehti2008/nro_3/who_60.gifTuhkarokko ja vihurirokko ovat lasten virustauteja, joka esiintyvät rokottamattomassa väestössä epidemioina säännöllisin välein. Vakavien jälkitautien ja niihin liittyvän kuolleisuuden ehkäisemiseksi näitä tauteja vastaan on käytetty rokotteita jo vuosikymmeniä.

WHO on asettanut tuhkarokon seuraavaksi kampanjan kohteeksi polion jälkeen. Euroopassa tavoitteeksi on asetettu tuhkarokon eliminoiminen ja kongenitaalisen rubellasyndrooman vähentäminen alle yhteen 100 000 synnytystä kohti vuoteen 2010 mennessä.

Kaikkia maita on kannustettu savuttamaan riittävän korkea rokotuskattavuus ja tarvittaessa olemaan valmiina kohdennettuihin lisärokotuksiin. Tehokkailla rokotuksilla voidaan onnistua tautien hävittämisessä, mutta eliminaation varmistamiseksi tarvitaan tehokasta ja luotettavaa tautien seurantaa. Tätä tarkoitusta varten WHO on pystyttänyt maailmanlaajuisen referenssilaboratorioiden verkoston, johon kuuluu 47 kansallista tuhkarokko/vihurirokko-referenssilaboratoriota Euroopan alueella. KTL:n Virusrokotelaboratorio toimii Suomen edustajana tässä laboratorioverkossa.

Suomalaisten tartunnat ulkomailta saatuja

Suomessa esiintyvät tuhka- ja vihurirokkotapaukset varmennetaan referenssilaboratoriossa ja raportoidaan kuukausittain WHO:lle. Virusten tartuntareittien selvittämiseksi on tauteja aiheuttavat viruskannat tyypitettävä geneettisesti. Parin viime vuoden aikana tuhkarokkoepidemioita Euroopassa aiheuttaneiden virusten kulkeutumista maasta toiseen on pystytty seuraamaan hyvin tarkasti referenssilaboratorioverkon kautta saadun genotyypitystiedon perusteella.

Kymmenen viime vuoden aikana, rokotuksilla saavutetun MPR-tautien eliminaation jälkeen, Suomessa on varmennettu yhteensä 8 tuhkarokko- ja 6 vihurirokko-tautitapausta. Esimerkiksi vuonna 2001 Intiasta ja vuonna 2005 Italiasta Suomeen tuoduista geneettisesti tyypitetyistä tuhkarokkoviruksista molemmat edustivat tartuntamaassa kyseisenä vuonna esiintynyttä viruskantaa (D4-kanta).

WHO edellyttää referenssilaboratorion seuraavan myös eliminaatiovaiheen saavuttamisen jälkeen väestön vasta-ainetasoja mahdollisten alttiiden ikäryhmien tunnistamiseksi. KTL:n Virusrokotelaboratorio tekee tuhka- ja vihurirokkoimmuniteetin serologista seurantaa säännöllisin väliajoin otetuista väestöotoksista.

Irja Davidkin, yksikön päällikkö
KTL, Virusrokotelaboratorio


suomi/ktlehti2008/nro_3/304_b.jpgVuonna 2001 alkaneessa tuhkarokkokampanjassa ovat mukana Amerikan Punainen Risti, UNICEF, YK-säätiö ja Yhdysvaltain tartuntatautikeskus CDC. Vuoden 2007 lokakuuhun mennessä tuhkarokkokuolemat ovat vähentyneet maailmassa 68 %.


Isorokkorokote

Aloittaessaan vuonna 1967 tehostetun kampanjan isorokon hävittämiseksi maailmasta WHO pyysi rokotetta mailta, jotka kykenivät sitä lahjoittamaan.

Suomessa isorokkorokotetta oli valmistettu vasikan iholla jo vuosikymmeniä Kansanterveyslaitoksen, silloisen Valtion seerumlaitoksen, Virusrokotelaboratoriossa.

Vuonna 1974 Suomi, monien muiden maiden ohella, lahjoitti kylmäkuivattua isorokkorokotetta kaikkiaan 563 650 annosta käytettäväksi isorokon hävittämiskampanjassa. Tehokkaan toiminnan ansiosta eradikaatiotavoite saavutettiin nopeasti, ja vuonna 1979 WHO julisti maailman isorokosta vapaaksi.

suomi/ktlehti2008/nro_3/304_b.gif

Isorokko julistettiin hävitetyksi 26.10.1979.

© TerveSuomi.fi 2008About us