Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(tidningsartikel)

Matkailla voi raskaanakin

  • Pekkanen, Eeva
Julkaistu 10.1.2004

Matkailla voi raskaanakin

 

Matkailla voi raskaanakin

Eeva Pekkanen
KTL, Infektioepidemiologian osasto

Raskaana olevan naisen matkailuun liittyvät ongelmat eivät periaatteessa poikkea muiden matkailijoiden ongelmista. Vaarat liittyvät lähinnä tapaturmiin ja tartuntatauteihin sekä hyvän terveydenhoidon heikkoon saatavuuteen. 

Turvallisimpana ajankohtana matkustaa pidetään raskauden toista kolmannesta (18.24. raskausviikolla). Tällöin nainen voi yleensä parhaiten ja spontaanin abortin tai ennenaikaisen synnytyksen riski on pienimmillään. Aina ennen matkustuspäätöstä olisi hyvä keskustella terveydenhoitajan ja hoitavan lääkärin kanssa. Päätökseen vaikuttavat terveydentilan lisäksi muun muassa matkan luonne ja kesto sekä matkakohteen tartuntavaarat ja muut riskit (esim. epidemiat, keltakuumeen ja malarian esiintyvyys, korkea ilmanala, liikenne). Huomionarvoisia seikkoja ovat muun muassa aikaisempiin raskauksiin liittynyt keskenmeno, ennenaikainen synnytys, kohdunulkoinen raskaus ja istukan poikkeavuudet, uhkaava keskenmeno ja verenvuodot nykyraskaudessa sekä monisikiöinen raskaus. Hoitavan lääkärin kanssa on syytä neuvotella myös jos raskaana olevalla on ollut tromboembolioita, vakava anemia tai krooninen sairaus.

Lentäminen

Erityisongelma on lentämisen mahdollinen synnytyksen käynnistymistä edistävä vaikutus raskauden loppuvaiheessa, minkä vuoksi lentoyhtiöt vaativat raskauden 28.-36. viikolta lähtien lääkärintodistuksen kansainvälisille lennoille haluavilta odottavilta äideiltä. Finnair sallii lentämisen lyhyillä lennoilla normaaliraskauden aikana 38. raskausviikkoon asti. Lennonaikaisesta matkustamon ilmanpaineen lievästä alenemisesta ei ole haittaa äidille tai kehittyvälle sikiölle.

Malaria

Suunniteltaessa malarian ehkäisyä ja rokotusohjelmaa jo todettu raskaus tai raskauden mahdollisuus on otettava huomioon. Rokotuksia tulisi välttää erityisesti raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana. Rokotus raskauden aikana aiheuttaa sikiölle kuitenkin lähinnä teoreettisen vaaran, joten raskaus on suhteellinen vasta-aihe rokottamiselle. Raskaana olevien rokottaminen on perusteltua silloin, kun sairaudelle altistumisen riski on suuri, kun mahdollinen infektoitumien olisi äidille ja sikiölle haitallista ja kun rokotteesta ei todennäköisesti aiheudu haittaa. Inaktivoituja rokotteita ja komponenttirokotteita (esim. tetanus-, pneumokokki- ja influenssarokotteita) käytetään eri puolilla maailmaa myös raskauden aikana. Viimeksi Suomessa rokotettiin kaikki odottavat äidit vuonna 1985 polioepidemian aikana. Eläviä heikennettyjä virusrokotteita, kuten MPR- ja keltakuumerokotuksia ei suositella raskauden aikana. Näidenkään rokotteiden ei ole todettu aiheuttaneen sikiövaurioita.

Raskauden aikana saatu malariatartunta voi olla tavallista vakavampi. Lisäksi malaria voi aiheuttaa keskenmenon tai ennenaikaisen synnytyksen ja altistaa sikiötä hapenpuutteelle. Matkustamista malaria-alueelle tulisi välttää raskauden aikana, mikäli mahdollista. Malarian estolääkkeen käyttö raskauden aikana on erityisen tärkeää. Klorokiini (Heliopar®) yksin tai klorokiini-proguaniiliyhdistelmä (Heliopar® ja Paludrine®) ovat turvallisia raskauden kaikissa vaiheissa. Meflokiinia (Lariam®) voi WHO:n mukaan käyttää vasta raskauden neljännestä kuukaudesta eteenpäin, koska meflokiinin käytöstä raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana ei ole vielä riittävästi kokemusta. Jos hedelmällisessä iässä oleva nainen on nauttinut meflokiinia, hänen tulisi jatkaa raskauden ehkäisyä vielä kolme kuukautta lääkkeen lopettamisen jälkeen. Meflokiinin aiheuttamia sikiövaurioita ei ole kuitenkaan raportoitu. Doksisykliiniä ei pidä käyttää raskauden aikana. Malaronea® (atovakoni+proguaniili) ei myöskään suositella, koska sen käytöstä raskauden aikana ei ole kokemusta.

Hygienia

Raskaana olevan matkailijan on erityisen tärkeää huolehtia ruoka- ja käsihygieniasta ripulitautien ehkäisemiseksi. Ripulitautien, hepatiitti A:n, toksoplasman ja listerioosin ehkäisemiseksi juomaveden on oltava puhdasta, ruuan kunnolla kypsennettyä ja maitotuotteiden pastöroituja. Myös hepatiitti E leviää veden välityksellä ja ilmenee sekä yksittäisinä tautitapauksina että epidemioina tropiikissa. Se on erittäin harvinainen tavallisella turistilla. Hepattiitti E ei johda krooniseen tautiin, mutta raskauden toisen ja kolmannen kolmanneksen aikana saatuna se aiheuttaa 1520 prosentissa kuolemaan päätyvän fulminantin hepatiitin. 

Raskaana olevan matkailijan tulee varmistaa, että hänellä on kattava matkavakuutus. Hänen on turvallisinta matkustaa seuralaisen kanssa ja selvittää etukäteen terveyspalvelujen saatavuus matkan aikana. Tavallisia vaivoja ovat mm. väsymys, närästys, ruuansulatusvaivat, ummetus, jalkakrampit, tihentynyt virtsaamistarve ja peräpukamat. Lääkäriin tulee ottaa heti yhteyttä, mikäli ilmenee vuotoa (verta, hyytymiä, lapsivettä), vatsakipua tai kramppeja, supistuksia, voimakasta turvotusta, päänsärkyä tai näköhäiriöitä.
 

Lehden aineistoa lainattaessa lähde on aina mainittava.
Takaisin sisällysluetteloon
© TerveSuomi.fi 2008About us