Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(tidningsartikel)

Väitöskirja-artikkeli: Mikrobeille altistutaan eniten kotona

  • Toivola, Mika
Julkaistu 4.11.2004

Mikrobeille altistutaan eniten kotona

Väitöskirja-artikkeli

Mikrobeille altistutaan eniten kotona

Tuore Kansanterveyslaitoksella tehty ja Kuopion yliopistossa tarkastettu väitöskirjatyö osoittaa, että koti on yksi tärkeimmistä ympäristöistä mikrobeille (bakteereille ja homeille) altistumisessa. Mikrobeja on kaikkialla elinympäristössämme. Useimmiten niistä ei ole haittaa, mutta rakennusten kosteusvauriotilanteissa ne aiheuttavat terveysoireita.

Hengitysilman kautta tapahtuvan mikrobialtistumisen toteaminen on usein hankalaa. Tässä väitöskirjatutkimuksessa koehenkilöt kantoivat mukanaan henkilökohtaista keräintä. Tutkimukseen liittyi myös kotona ja työpaikalla tehtyjä ilman mikrobimittauksia ja rakennusten kosteusvauriotarkastus.

Lemmikit ja omakotitalo lisäsivät mikrobialtistusta

Tutkimuksen perusteella näyttää siltä, että henkilökohtainen altistuminen mikrobeille ja hiukkasille on suurempaa kuin ilmasta mitatut pitoisuudet kotona tai työpaikalla. Koti on yksi tärkeimmistä altistumisympäristöistä. Esimerkiksi lemmikkieläimet, ikkunoiden sisäpuolen huurtuminen, näkyvä mikrobikasvu sisäpinnoilla, asuminen omakotitalossa ja kodin sijainti kaupungin ulkopuolella lisäävät henkilökohtaista mikrobialtistusta.

Tutkittavana ryhmänä oli pohjoissavolaisia opettajia, jotka pitivät mukanaan vuorokauden ajan henkilökohtaista keräintä. Samanaikaisesti heidän kotonaan ja työpaikallaan tehtiin ilman mikrobimittauksia ja lopuksi rakennustekninen kuntoarvio. Tutkimuksessa koottua tietoa voidaan jatkossa käyttää arvioitaessa tavallisuudesta poikkeavaa mikrobialtistusta ja sen mahdollisia terveysvaikutuksia.

Mika Toivola
KTL, Ympäristöterveyden osasto

© TerveSuomi.fi 2008About us