Apunavigaatio
Leivänmurupolku
sexual reproductive system
Esinahan ongelmat
Esinahka ei pienillä pojilla yleensä ole vedettävissä taakse, sillä esinahan aukko on pieni ja esinahka on osittain kiinni alustassaan. Voidaankin sanoa, että kaikilla vastasyntyneillä on ahdas esinahka eli fimoosi, mikä siis siinä iässä on normaalia. Esinahka tulee kuitenkin väljemmäksi ensimmäisten vuosien aikana niin, että 3-vuotiailla se jo useimmiten avautuu hyvin. Osalla esinahan aukko on kouluiässäkin pieni ilman minkäänlaista haittaa. Esinahan ja terskan väliset kiinnikkeet häviävät hitaasti. Esinahkaa ei tule väkisin vetää taaksepäin, sillä se voi johtaa kiinnikkeiden verenvuotoon ja arpeutumiseen. Murrosikään tultaessa esinahkaan liittyvät ongelmat kuitenkin poistuvat lähes poikkeuksetta itsestään.
Munasarjakasvaimet
Munasarjakasvaimia esiintyy kaikenikäisillä naisilla, 85
Eturauhassyöpä
Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä. Suomessa se todettiin noin 5200 mieheltä vuonna 2005. Syöpäkudos kasvaa kuitenkin hyvin hitaasti, ja koska se kehittyy yleensä vanhemmalla iällä, se ei läheskään aina ole siihen sairastuneiden kuolinsyynä.
Raskaudenaikaiset kohdun muutokset
Ennen raskautta kohdun paino on 50 - 70 g ja tilavuus noin 3 ml sekä pituus 7 - 9 cm. Raskauden loppuun mennessä kohdun paino on noussut 1 kg:aan ja sen tilavuus 4 - 5 litraan. Istukka alkaa kehittyä heti munasolun kohdun seinämään kiinnittymisen jälkeen. Istukan sikiön puoleiselle pinnalle kiinnittyy napanuora ja vastakkainen pinta on kiinni kohdun seinämässä. Raskauden aikana sikiö on kaksinkertaisten kalvojen ympäröimässä nestepussissa. Artikkeli sisältää piirroskuvan kohdun kasvusta raskauden aikana.
Lapsivuodeaika
Lapsivuodeaika kestää noin 6 - 12 viikkoa. Tänä aikana raskauden ja synnytyksen aiheuttamat muutokset palautuvat ennalleen. Äiti käy jälkitarkastuksessa, joka tehdään yleensä neuvolassa 5 - 12 viikkoa synnytyksestä. Artikkeli sisältää piirroskuvan kohdun koon palautumisesta synnytyksen jälkeen.
Genitaali- eli sukuelinherpes miehellä
Genitaaliherpeksen aiheuttaa yleensä Herpes simplex -virus, tyyppi 2 (HSV-2) ja huuliherpeksen HSV-1. Toisinaan HSV-1 infektoi genitaalit, ja HSV-2 voi ilmetä tyypillisillä yskänrokkoalueilla kasvoissa ja joskus muuallakin.
Synnytyksen nopeuttaminen
Synnytyksen yhteydessä voidaan synnytystä nopeuttaa sikiön tai äidin voinnin niin vaatiessa kohtua supistavilla lääkkeillä, kalvojen puhkaisun avulla sekä välilihan leikkauksella. Artikkelissa esitetään piirroskuvan avulla välilihanleikkaus.
Synnytyksen hoito
Synnytykseen kuuluu kolme vaihetta: avautumisvaihe, ponnistusvaihe ja jälkeisvaihe. Hoitosuunnitelma tehdään yhdessä äidin kanssa synnytysvastaanoton tutkimusten perusteella. Suunnitelmaa tehdessä käydään läpi hoitokäytännöt sekä arvioidaan lapsen vointi, äidin suhtautuminen synnytykseen, odotukset, toiveet ja pelot. Artikkeliin sisältyy piirroskuva sikiön kulusta synnytykanavassa, valokuvia ponnistusasennoista sekä animaaatio vauvan syntymästä.