Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(informationssida)

Synnytyksen nopeuttaminen

  • Katri Roivaien
  • Heini Asikainen
Julkaistu 2.6.2008, tarkistettu 2.6.2008

Synnytyksen nopeuttaminen

Synnytyksen yhteydessä voidaan synnytystä nopeuttaa sikiön tai äidin voinnin niin vaatiessa kohtua supistavilla lääkkeillä, kalvojen puhkaisun avulla sekä välilihan leikkauksella. Artikkelissa esitetään piirroskuvan avulla välilihanleikkaus.

Kohtua supistavat lääkkeet

Laskimonsisäinen oksitosiini-infuusio tehostaa kohdun supistuksia ja nopeuttaa synnytystä silloin, kun kohdun oma supistustoiminta ei ole riittävän tehokas. Infuusio aloitetaan hitaasti ja annostusta nostetaan vähitellen tarpeen mukaan.

Synnytyksen jälkeen istukan irtoamisen edistämiseksi voidaan käyttää oksitosiinipistosta lihakseen sekä istukan synnyttyä tarvittaessa metyyliergometriinia varmistamaan kohdun supistumista.

Kalvojen puhkaisu

Kalvojen puhkaisu voimistaa heikkoja supistuksia synnytyksen aikana, koska se lisää paikallista prostaglandiinien muodostusta.

Ennen kalvojen puhkaisua synnyttäjä käy virtsaamassa ja pesee alapesun. Toimenpide tehdään synnytyssängyssä. Äiti on selällään jalat koukussa ja hänen alleen asetetaan alusastia lapsivettä varten.

Sisätutkimuksella varmistetaan sikiön tarjonta, kohdunsuun avautumisaste ja tarjoutuvan osan korkeus. Sikiön pään tulisi olla kiinnittynyt ja kohdunsuun vähintään 2-3 cm auki.

Toimenpide tehdään puhkaisemalla kalvot toimenpiteeseen soveltuvalla instrumentilla. Instrumentti viedään sormien suojassa kohdunkaulan sisään kalvoja vasten (KUVA). Toimenpide on kivuton, eikä instrumentilla kosketa äidin herkkiä kudoksia. Toimenpiteen tekee yleensä lääkäri, mutta joissakin tapauksissa sen voi tehdä kätilö.

Kalvojen puhkaisun yhteydessä voidaan asettaa sikiön päähän pieni antura sydänäänten suoraa rekisteröintiä varten. Niitä seurataan, kunnes lapsi on syntynyt.

Välilihan leikkaus

Välilihan leikkaus eli episiotomia on tavallisin synnytystä nopeuttava toimenpide, jonka tarpeellisuuden kätilö arvioi. Väliliha leikataan lähes aina, jos kyseessä on ennenaikainen synnytys. Leikkaus on tärkeä myös sikiön hapenpuutteen uhatessa ja imukuppisynytyksessä.

Leikkauksella pyritään myös estämään äidin lantionpohjan kudosten vaurioituminen. Toimenpiteen tekee kätilö ponnistusvaiheen loppupuolella. Välilihan alue puudutetaan ennen leikkausta, eikä toimenpide ole kivulias.

Välilihan leikkaaminen lapsen syntymisen nopeuttamiseksi

Välilihan leikkaaminen lapsen syntymisen nopeuttamiseksi

Lähteet

  • Eskola ja Hytönen. 2002. Nainen hoitotyön asiakkaana. Helsinki WSOY
  • Saarikoski: Synnytysopin perusteet. Vammalan Kirjapaino, 1996
  • Eskola, Hytönen: Naisen elämä ja hoitotyö. WSOY, 1997
  • Ylikorkala, Kauppila: Naistentaudit ja synnytykset. Duodecim, 1996
© TerveSuomi.fi 2008About us