Apunavigaatio
Leivänmurupolku
- Index
- content
content
- maximum contents (1)
- blood sugar (64)
- salt content (1)
Alhainen verensokeri (hypoglykemia)
Verensokeri on liian alhainen, kun veriplasman glukoosiarvo on alle 4,0 mmol/l (millimoolia litrassa). Tilaa kutsutaan hypoglykemiaksi. Hypoglykemia on vaikea, jos glukoosiarvo on alle 3,1 mmol/l.
Veren suolapitoisuuksien muutoksia
Ihmisen nesteissä on erilaisia suoloja, joiden väkevyyden elimistö pyrkii säätelemään sopivaksi. Jos suolojen pitoisuus muuttuu liian väkeväksi tai laimeaksi, seurauksena on aineenvaihdunnan häiriöitä. Veriplasman suolojen pitoisuutta voidaan helposti mitata, ja sen avulla saadaan kuva suolatasapainosta. Tärkeimmät veren suolat ovat natrium ja kalium.
Diabetes ja silmät
Diabetes ja silmät -tietovisan on laatinut Kansainvälinen diabetesliitto IDF Maailman diabetespäivän teemamateriaaliksi vuonna 2002.
Muiden lääkkeiden käyttö
Jotkin lääkkeet saattavat aiheuttaa diabeetikolle ongelmia. Muista aina mainita lääkkeitä määräävälle lääkärille, että olet diabeetikko.
Hätätilanteet
Liian alhainen verensokeri (alle 4) osoittaa, että hoitoa pitää tarkistaa. Vaikeassa hypoglykemiassa verensokeri laskee niin alas, ettet selviä tilanteesta ilman toisen apua.
Legionellojen esiintyminen
Legionellat voivat aiheuttaa sairastumisia, jos niiden pitoisuudet vesijärjestelmissä suurenevat ja niitä pääsee leviämään hengitysvyöhykkeelle. Kaikki vesijärjestelmät, joissa vesi...
Mikroalbuminuria
Mikroalbuminuria tarkoittaa sitä, että verenkierrosta erittyy virtsaan jatkuvasti hiukan normaalia enemmän albumiini-nimistä valkuaista. Se voi olla alkava merkki diabetekseen liittyvästä munuaisvauriosta, nefropatiasta.
Mikä on diabetes
Kaikkien diabetestyyppien sisällä voi olla erilaisia ilmenemismuotoja, ja hoito voi ulottua ruokavaliosta insuliiniin. Tyypin 1 diabetekseen sairastutaan yleensä alle 40-vuotiaana, mutta myös vanhempana. Tyypin 2 diabetes puhkeaa yleensä yli 40-vuotiaana, mutta se voi puhjeta myös nuoruudessa tai lapsuudessa. Lievempien tautimuotojen osalta on mahdollista päästä takaisin verensokerin normaalialueelle, esimerkiksi painonlaskun tai liikunnan lisäämisen avulla, mutta geeneissä oleva alttius säilyy.
Tietoa diabeteksesta
Diabetes on joukko erilaisia sairauksia, joille on yhteistä se, että veren sokeripitoisuus kasvaa liian suureksi. Avaintekijänä on insuliinihormoni: sen erityksen loppuminen, määrän riittämättömyys tai vaikutuksen heikkeneminen eli insuliiniresistenssi. Pitkäaikainen liian korkea verensokeri johtaa elimistön valkuaisaineiden sokeroitumiseen, mikä voi aiheuttaa elinmuutoksia silmissä, munuaisissa ja hermoissa sekä sydän- ja verenkiertoelimistössä.
Diabetes ja munuaiset
Tiesitkö, että diabetes on yleisin syy munuaisten vajaatoimintaan kehittyneissä maissa? Tiedätkö miten voit ehkäistä diabeettista munuaissairautta ja sen etenemistä? Testaa tietämyksesi tällä tietovisalla!