Apunavigaatio
Leivänmurupolku
diurnal rhythm
Search results
pages
- 1
Uni-valverytmin häiriö
Univalverytmin häiriöissä nukahtamis- ja heräämisvaikeudet johtuvat henkilön sisäisen ja ympäristön vaatiman univalverytmin välisestä epäsuhdasta.
Vauvan uni ja nukkuminen
Ensimmäisinä elinviikkoina useimmat vauvat ovat hereillä vain vaipanvaihtojen ja syöntien aikana. Jokainen vauva on kuitenkin yksilö, joten uni- ja valveillaolojaksot sekä rytmit ovat jokaisella erilaiset heti syntymästä lähtien. Kolmen kuukauden ikäinen vauva on hereillä jo 6 - 8 tuntia vuorokaudessa. Lasten unihäiriöt ovat yleisiä ja niitä voivat aiheuttaa esimerkiksi koliikki, nälkä tai turhautuminen. Nukkuma-asentoja on hyvä vaihdella alusta pitäen.
Unella on monta vaihetta ja tehtävää
Unella on monta tehtävää. Univaiheet ovat meillä kaikilla samat, vaikka eri ihmiset nukkuvat eripituisen yöunen. Aikuisiella unikierto eli unisykli kestää noin 1,5 tuntia, pienellä lapsella 1 tunnin.
Vauvan ruokintaan liittyviä ohjeita
Vastasyntyneen mahalaukkuun mahtuu kerralla vain vähän maitoa. Alussa vauva syö yleensä tiheämmin, mutta lapsen kasvaessa ruokailuvälit pitenevät usein 4 - 6 tuntiin. Lisämaito on hyvä antaa lapselle kupista, sillä silloin hän ei opi pulloruokinnan helppoutta ja rupea syrjimään rintaa erilaisen imemistekniikan opittuaan. Pulloruokintaan verrattuna etuna on myös maidon haistaminen maistamisen lisäksi sekä vähäisempi pulauttelu.
Erityistilanteet
Ketoasidoosin syy on aina insuliinin puute. Hyperglykemian syntyyn vaikuttaa lisäksi insuliiniantagonistien (glukagonin, kortisolin, katekoliamiinien ja kasvuhormonin) lisääntynyt eritys. Ketoasidoosin hoidossa on keskeistä asianmukaisesti toteutettu nesteytys, insuliininpuutteen korvaus ja laukaisevan tekijän (esimerkiksi infektion) hoito.
Vastasyntyneen hoito ja tarkkailu kotona
Vanhempien olisi hyvä tuntea tärkeimpiä vastasyntyneillä esiintyviä oireita, jotta he tietäisivät, milloin on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin tai lastenneuvolaan. Useimmat ongelmatilanteet, joita vanhemmat kohtaavat lasta hoitaessaan, ovat tilapäisiä ja kuuluvat vauvan normaaliin kehitykseen.
Sisäisen kellon häiriöt saattavat selittää monen sairauden synnyn
Suurin osa ihmisen elintoiminnoista noudattaa jonkinlaista rytmiä, joista tärkein on elämäämme vahvasti ohjaava 24 tunnin vuorokausirytmi. Näitä rytmejä säätelevät elimistön sisäiset...
pages
- 1