Apunavigaatio
Leivänmurupolku
- Index
- placenta
placenta
Search results
pages
- 1
Istukan ennenaikainen irtoaminen
Istukka irtoaa ennenaikaisesti (istukan ablaatio) joko osittain tai kokonaan noin 1,4 %:ssa raskauksista. Noin kolmasosa raskauden viimeisen kolmanneksen aikaisista vuodoista johtuu istukan tai sen osan irtoamisesta. Aiempi istukan irtoaminen tai etisistukka
Toimenpiteet synnytyksen jälkeen
Heti lapsen syntymän jälkeen äidille annetaan ergometriinia ja oksitosiinia istukan synnyttämiseksi. Äiti voi itse ponnistaa irronneen istukan ulos supistuksen aikana, mutta tavallisesti istukan synnyttämiseen tarvitaan kätilön apua. Ennen mahdollista välilihan tai emättimen pohjan ompelua istukka tarkistetaan. Äitiä ja vastasyntynyttä tarkkaillaan synnytyssalissa yleensä kaksi tuntia ennen osastolle vientiä, polikliinisissa synnytyksissä seuranta-aika on vähintään kuusi tuntia ennen kotiutusta.
Raskaudenaikaiset kohdun muutokset
Ennen raskautta kohdun paino on 50 - 70 g ja tilavuus noin 3 ml sekä pituus 7 - 9 cm. Raskauden loppuun mennessä kohdun paino on noussut 1 kg:aan ja sen tilavuus 4 - 5 litraan. Istukka alkaa kehittyä heti munasolun kohdun seinämään kiinnittymisen jälkeen. Istukan sikiön puoleiselle pinnalle kiinnittyy napanuora ja vastakkainen pinta on kiinni kohdun seinämässä. Raskauden aikana sikiö on kaksinkertaisten kalvojen ympäröimässä nestepussissa. Artikkeli sisältää piirroskuvan kohdun kasvusta raskauden aikana.
Vastasyntyneen virvoittelu
Tärkeintä on vastasyntyneen hapensaannista ja verenkierrosta huolehtiminen. Lapsi voidaan viedä lämpöä säteilevän lampun alle hengitysteiden puhdistamiseksi ja maskilla hapetettavaksi. Hätätilanteessa lapsi voidaan intuboida ja samalla aloitetaan virvoitustoimet. Lievä tai lyhytaikainen hapenpuute edellyttää harvoin lastenosastolle siirtämistä.
pages
- 1