Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(organisationsinfo)

Legionella vuonna 2006

Julkaistu 16.10.2006

Legionella

Vuonna 2006 legionellainfektioita ilmoitettiin laboratoriolöydösten perusteella 20. Viidessä tapauksessa diagnoosi perustui virtsan antigeenin osoittamiseen, kuudessa tapauksessa ysköksen tai keuhkojen huuhtelunesteen viljelyyn tai PCR:ään ja lopuissa tapauksissa serologisiin menetelmiin.

Jatkoselvityksissä ilmeni, että 13 tapauksessa taudinkuva sopi legionelloosiin eli tapauksilla oli oireisiin perustuva tai röntgenkuvauksessa todettu keuhkokuume. Niillä viidellä tapauksella, joilla legionella osoitettiin virtsan antigeenitestillä, oli kaikilla keuhkokuume.

Tapauksista yhdeksän oli miehiä ja neljä naisia. Iältään he olivat 24─76-vuotiaita. Tapauksista neljä oli ollut ulkomailla ennen sairastumistaan, kolme heistä oli asunut ulkomailla hotellissa. Näiden tapausten majoituspaikkoihin liittyvät tiedot ilmoitettiin EWGLINET:iin (the European Surveillance Scheme for Travel Associated Legionaires Disease), joka kerää tietoja matkailuun liittyvistä legionellatapauksista. Vuoden viimeinen tapaus liittyi Thaimaan Phuketissa sijaitsevasta hotellista alkunsa saaneeseen tautirypääseen, jossa suomalaisia, ruotsalaisia ja norjalaisia turisteja sairastui legionelloosiin.

Mikä on legionella?

Tartuntataudit Suomessa julkaisut
© TerveSuomi.fi 2008About us