Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(anvisning eller handbok)

Suoritusohje: Puolitandem-testi

Julkaistu 19.8.2008

Suoritusohje: Puolitandem-testi

Tasapainotesti aloitetaan puolitandem-asennosta, jossa toisen jalan kantapää asetetaan toisen jalan rinnalle lattiaan niin, että takimmaisen jalan isonvarpaan tyvinivel on etummaisen jalan kantapään sisäosaa vasten. Jalkaterät ovat samansuuntaisesti eteenpäin.

Testattava saa ottaa tukea, kunnes jalkojen oikea testiasento löytyy. Ennen varsinaista testiä testattava saa kokeilla oikeaa asentoa ja valita, kumman jalan asettaa eteen.

Ajanotto aloitetaan kun testattava on oikeassa asennossa ja irrottaa käden tuesta. Testaaja käynnistää testin ”nyt”-komennolla ja käynnistää sekuntikellon samanaikaisesti. Testin aikana testattavan kädet ovat vapaina. Hän saa liikuttaa käsiään, vartaloaan ja koukistaa alaraajojaan, mutta jalkojen on pysyttävä paikallaan lattiassa. Katseen kohdistamisesta ei anneta ohjetta testattavalle.

Aikaa otetaan 10 sekunnin ajan tai kunnes testattava liikuttaa jalkojaan alustalla tai tarvitsee tukea tasapainon säilyttämiseksi. Testi pysäytetään ”seis”-komennolla ajanoton samanaikaisesti päättyessä. Ensimmäinen yritys merkitään tulokseksi. Testiä ei saa yrittää uudelleen.

Testattavat, jotka eivät pysy puolitandem-asennossa 10 sekuntin ajan kokeilevat jalat rinnakkain seisontaa. Jos testattava pysyy puolitandem-asennossa 10 sekuntia, kokeilee hän tandem-seisontaa.

Tulos kirjataan testilomakkeelle sekunnin sadasosan tarkkuudella.

Takaisin© TerveSuomi.fi 2008Tietoja sivustosta