Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(tidningsartikel)

Veljeskunta verkkareissa – ikämiehet saavat liikunnasta fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia

  • Koivula, Liisa
Julkaistu 1.11.2007

Veljeskunta verkkareissa – ikämiehet saavat liikunnasta fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia

Satoja ikämiehiä keltamustissa verryttelypuvuissa kiertää kävellen Turun Kupittaan urheiluhallin rataa. Ilman täyttää virkeä puheensorina, siellä ja täällä tervehditään tuttuja. Aarnen tallin harjoitusaamupäivä on päässyt hyvään alkuun. Tämä on yli 60-vuotiaiden miesten oma viikoittainen liikuntatapahtuma.

Sikäli Aarnen tallin kokoontuminen poikkea normaalista, ettei tallimestari Erkki Koskinen ole tänään paikalla. Sen takia väliin jäävät syntymäpäiväsankareiden muistaminen ja mitalien jako, jotka yleensä kuuluvat ohjelmaan. Mitalin tai tallin viirin ikämies saa oltuaan mukana liikuntariennoissa 10, 15, 20 tai 30 vuotta.

Mitalisteja onkin jo ehtinyt olla monta, sillä Aarnen talli on ollut olemassa jo 35 vuotta. Sen toiminnan pani alkuun liikunta-aktiivi ja yrittäjä Aarne Haahtela. Hän kutsui yhteen pienen miesporukan, joka aloitti kuntoilun yhteisillä lenkeillä muun muassa Ruissalon saaressa. Vuonna 1972 joukko siirtyi silloin vielä uuden Kupittaan urheiluhallin sisätiloihin ja risti itsensä Aarnen talliksi. Tallin tavoitteeksi on vuosien mittaan kiteytynyt ikämiesten fyysisen ja henkisen kunnon ylläpitäminen ja kohottaminen.

Vapaa muoto

Alkuajoista on jäljellä tietty vapaamuotoisuus: tallissa ei ole jäsenmaksuja, se ei ole rekisteröitynyt yhdistys eikä se kuulu mihinkään järjestöön. Pieni porukka on kuitenkin kasvanut 500–600 jäseneen, joista nelisensataa osallistuu joka keskiviikko pidettävään kuntoilutapahtumaan. Suuren tulijamäärän takia Aarnen talliin otetaankin nykyään vain yli 60-vuotiaita miehiä. Pikakysely kuntoilijoiden joukossa osoittaa, että yleisin tapa tulla mukaan on kaverin kutsu tai vaimon patistus.

– Toiminnassamme on tauko vain kesällä, ja joka talvikausi mukaan tulee muutamia uusia miehiä. Tietysti toisesta päästä jää sitten jäseniä pois, kertoo Aarnen tallin tallitoimikunnan jäsen Risto Heikkilä. Hän arvelee tallin suosion syyksi otollista perustamisaikaa: tuolloin ei miehille ollut liiemmälti omia ryhmiä tarjolla.

Kuntoa ja virkistystä

Aarnen tallin liikunta-aamu alkaa monilla jo kello kahdeksan maissa verryttelykävelyllä tai piipahduksella kuntosalin puolelle. Ensimmäisten tulijoiden joukossa on yleensä myös Jorma Koivisto, 70. Hän sai vastikään kymmenvuotismitalinsa ahkeroinnistaan tallin riveissä.

suomi/ktlehti2007/nro9/aarnen_talli-8netti.jpg

– Tämä on monipuolista ja mukavaa liikuntaa, ja tulen tänne, koska näin pysyy kunnossa ja virkistäytyy. Olen ollut lonkkaleikkauksessa, enkä voi juosta, mutta kuntosalilla käyn ja kävelen. Kävelyä harrastan muutenkin kuin täällä.

Jorma Koivisto toteaa, että liikunnan ohessa hyvin tärkeää on kavereiden kanssa seurustelu.

– Muutaman kerran kun joutui olemaan pois, kun kyllä tänne ikävä oli, mies myöntää.

Jorma Koiviston liikuntaharrastus jatkuu lonkkaleikkauksen jälkeen.

Kuntoilua kello 10–11

Kello kymmenen aikaan Kupittaan hallissa ryhdytään hommiin eli siirrytään viralliseen ohjelman mukaan juoksemaan ja kävelemään. Miehet on jaettu ryhmiin niin, että jokaiselle löytyy varmasti sopiva tehotaso. Pelkkiä kävelyryhmiä on useita ja niissä on kuulemma nähty kepin kanssakin kulkevia. Joku paljastaa, että hitaimmin matkaansa tekevä ryhmä kutsuu itseään saattohoitolaisiksi.

– Korostamme sitä, että jokainen liikkuu kuntonsa ja vointinsa mukaan, Risto Heikkilä tähdentää. Kukaan ei semminkään katso vinoon veljiä – näin jäseniä kutsutaan – jotka jäävät istumaan katsomon penkeille, vaan heille huikkaillaan ystävällisiä tervehdyksiä.

– Moni tulee paikan päälle, vaikkei esimerkiksi sairauden tai leikkauksesta toipumisen takia pääse juuri sillä kertaa liikkumaan. Tämä onkin yhtä paljon kuin sosiaalista toimintaa kuin liikuntaa.suomi/ktlehti2007/nro9/aarnen_talli-126netti.jpg

Monilla tallilaisilla on jonkinlaista liikuntataustaa, mutta ei läheskään kaikilla. Kuntoa ei mukaantulijoilta testata.

– Liikuntaharrastuksen voi hyvin aloittaa vielä 60-vuotiaanakin. Tai sanotaan niin, että ellei silloin vielä ole aloittanut, on jo korkea aika!

Kukin ryhmä jumppaa omaa ohjelmaansa.

Tittelit pois

Tallilaisten kesken ei titteleitä viljellä, mutta porukassa kuuluu olevan miehiä duunareista pastoriin. Hyväntuulinen juttu luistaakin veljien kesken aina liikuntarupeamien välillä. Kiellettyä tallissa ovat vain politikointi, tupakointi ja kiroilu. Kilpailuhenki halutaan myös pitää tapahtumasta pois.

Juoksun jälkeen miesjoukko jakaantuu uusiin ryhmiin, joissa ryhdytään voimistelemaan. Voimistelua vetää joku vertaisohjaajakoulutusta erikseen saaneista veljistä. Voimisteluosuus kestää puoli tuntia, jonka jälkeen miespaljous siirtyy vähitellen kohden pukuhuoneita ja saunaan. Turhaa kiirettä ei pidetä, on mukava rupatella vielä tovi.

Liisa Koivula
Kuvat Esko Keski-Oja

Ompeluseurat eivät ole ikämiesten juttu


suomi/ktlehti2007/nro9/aarnen_talli-156netti.jpg

Hyvin venyy!

© TerveSuomi.fi 2008About us