Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(tidningsartikel)

Ompeluseurat eivät ole ikämiesten juttu

  • Koivula, Liisa
Julkaistu 31.10.2007

Ompeluseurat eivät ole ikämiesten juttu

Voimaa vanhuuteen-projektissa työskentelevälle suunnittelija Minna Säpyskä-Nordbergille Aarnen talli on tuttu. Hän sanoo, että miehille sopii miehinen urheiluteema, ompeluseuroihin heitä ei mukaan saisi.

Aarnen tallin tapaa jakaa liikkujat tasoryhmiin, Säpyskä-Nordberg pitää hyvänä. Ikäihmisenkin liikunnan pitää olla riittävän intensiivistä, mutta oman kunnon ja voinnin mukaan.

– Kerta viikossa liikuntaa on ehdottomasti parempi kuin ei liikuntaa ollenkaan, mutta ihanne olisi 2-3 kertaa. Iäkkäälle kaikkein tärkeimmät liikuntakyvyn osa-alueet ovat tasapaino ja lihasvoima. Ne ovat kaiken muun perusta ja tekevät mahdolliseksi lähteä pois kotoa kauppaan, ystäviä tapaamaan tai vaikka harrastamaan.

Onko 60-vuotias liian vanha aloittamaan liikunnan?

- Ei missään tapauksessa! Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa. Päinvastoin, jos ei koskaan ole liikkunut, kuntoilusta saa tuloksia hyvin nopeasti. Vielä 90-vuotiaan lihasmassa voi kasvaa muutaman kuukauden harjoittelulla selvästi. Mutta hyvä on myös muistaa, että aina on myös liian aikaista lopettaa liikunta. Jos 80-vuotias jää paikalleen, hänen kuntonsa ja toimintakykynsä heikkenee hyvin nopeasti.

Teksti: Liisa Koivula

© TerveSuomi.fi 2008About us