Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(informationssida)

Osteoporoosi

  • Paturi, Merja
Julkaistu 28.1.2005

Osteoporoosi ja ravinto

Osteoporoosi, eli luukato, on sairaus, jossa luun mineraalitiheys ja massa pienevät. Luu alkaa haurastua ja murtumariski kasvaa. Osteoporoosia voidaan ennaltaehkäistä riittävällä kalsiumin ja D-vitamiinin saannilla ja luuta kuormittavalla liikunnalla.

Luun määrä lisääntyy jonkin verran vielä 25-30 vuoden iässä, mutta alkaa pian sen jälkeen vähentyä. Miehillä väheneminen on tasaista, mutta naisilla se kiihtyy vaihdevuosien jälkeen useiksi vuosiksi estrogeenin tuotannon vähenemisen vaikutuksesta. Estrogeeni on yksi luun aineenvaihduntaa säätelevistä hormoneista.

Ennaltaehkäisyyn ja hoitoon kalsiumia ja D-vitamiinia

Luuston luujuuteen vaikuttavat kalsiumin ja sen imeytymiseen tarvittavan D-vitamiinin saanti, sekä perintötekijät. Jos ravinnossa ei ole riittävästi kalsiumia, elimistö irrottaa sitä luustosta.

Kalsiumia on runsaasti etenkin maitovalmisteissa, D-vitamiinia margariineissa, rasvalevitteissä, kaloissa, kananmunissa sekä D-vitaminoiduissa maitovalmisteissa. D-vitamiinin esi-astetta syntyy myös iholla auringonvalon vaikutuksesta.

Tietoa kalsiumista ja D-vitamiinista, sekä niiden lähteistä ja saantisuosituksista (FINELI).

Luut lujiksi liikunnalla

Paras keino ennaltaehkäistä osteoporoosia on hankkia vahvat luut nuorena ja ylläpitää niiden kuntoa. Kalsiumin ja D-vitamiinin lisäksi luun vahvistamiseen tarvitaan liikuntaa, sillä luumassan kehittyminen ja vahvistuminen on kuormituksesta riippuvaista. Jos luuta ei kuormiteta, se heikkenee.

Luuta kuormittava liikunta on omaa kehon painoa kannattelevaa ja sisältää pieniä iskuja ja tärähdyksiä (esim. kävely, juoksu, aerobic). Myös voimaharjoittelusta on luustolle paljon hyötyä. Lisää luuliikunnasta.

Suomalaisten kansansairaus

Normaalia ikääntymisestä johtuvaa luun heikkenemistä suurempaa muutosta pidetään sairautena. Osteoporoosi on Suomessa kasvava kansanterveysongelma, koska väestö ikääntyy ja erityisesti kaatumisten aiheuttamat murtumat lisääntyvät.

Suomessa kirjataan noin 30 000 osteoporoottista murtumaa vuodessa. Yleisimpiä ovat lonkan ja ranteen murtumat. Tällä hetkellä noin 400 000 suomalaisella on osteoporoosi.

Osteoporoosia voidaan ennaltaehkäistä, ja hoidossa tärkeintä on luumassan vähenemisen hidastaminen.

Riskitekijät

Osteoporoosille altistavia tekijöitä vähäisen kalsiumin ja D-vitamiinin saannin lisäksi ovat liian vähäinen liikunta, runsas alkoholin käyttö ja pieni painoindeksi, eli normaalia alhaisempi paino.

Lisätietoja:

Suomen Osteoporoosiliitto

Osteoporoosiriski-testi Testaa osteoporoosiriskisi (Osteoporoosiliitto)

Osteoporoosin käypä hoito -suositus, potilasversio (Duodecim)

UKK-instituutti Osteoporoosin ehkäisystä ja liikunnasta

© TerveSuomi.fi 2008About us