Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(anvisning eller handbok)

Kohonnut verenpaine

 • Paturi, Merja
Julkaistu 7.1.2005

Kohonnut verenpaine

Kohonneen verenpaineen käypä hoito –suosituksen tavoitteena on tehostaa ja yhdenmukaistaa verenpaineen ehkäisyä, diagnostiikkaa ja hoitoa. Tällä pyritään vähentämään sydämen ja verenkiertoelimistön sairauksia ja niihin liittyviä kuolemia (Suomen Verenpaineyhdistys ry:n asettama työryhmä 2002). Suositus on tarkoitettu perus- ja työterveyshuollossa sekä erikoissairaanhoidossa verenpainepotilaita hoitaville lääkäreille ja muulle henkilökunnalle sekä kohonneen verenpaineen ehkäisyohjelmia suunnitteleville ja toteuttaville.

Suosituksella pyritään väestö- ja yksilötason toimenpitein edistämään elintapamuutoksia, joiden avulla kohonneen verenpaineen ja muiden sydän- ja verisuonitautien vaaratekijöiden tasoja voidaan alentaa. Yleinen tavoite on saada verenpaine pienemmäksi kuin 140/85 mmHg, mutta diabeetikoille ja munuaispotilaille tavoitetasot ovat alemmat (<140/80 mmHg ja <130/80 mmHg). Hoitotavoitteeseen pyritään elintapamuutosten ja raja-arvot ylittävillä myös lääkehoidon avulla.

Perinnöllinen alttius ja elintavat säätelevät verenpaineen kohoamista. Ylipaino, runsas natriumin saanti ja alkoholinkäyttö sekä vähäinen liikunta ovat kohonneen verenpaineen tärkeimpiä vaaratekijöitä, jotka ovat muutettavissa. Suosituksen mukaan verenpainepotilaan ensitapaamisella tulisi tarkistaa mm. ruokavalio ja alkoholin käyttö.

Suosituksessa määritetään tavoitearvot natriumin, kaliumin, kalsiumin, tyydyttyneiden ja trans-rasvahappojen sekä n–3-sarjan monityydyttymättömien rasvahappojen saannille (taulukko 7). Myös alkoholin enimmäiskäytölle annetaan suositukset ja vyötärön ympärysmitalle tavoitearvot. Lisäksi ylipainoisille asetetaan laihdutustavoite.

Kohonnutta verenpainetta alentava ruokavalio sisältää niukasti tyydyttynyttä rasvaa ja runsaasti kasviksia, hedelmiä ja vähärasvaisia maitovalmisteita. Ruokavalion koostamisessa ohjataan lautasmallin käyttöön ja annetaan ravitsemusohjeita.

Ravitsemusohjeita verenpainepotilaalle

 • Vältä suolaa ruoanvalmistuksessa ja pöydässä
 • Valitse vähäsuolaisia leipiä, liha- ja kalajalosteita, eineksiä ja muita elintarvikkeita
 • Syö runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja
 • Suosi kasviöljyjä ja pehmeitä kasvimargariineja
 • Käytä rasvattomia tai vähärasvaisia maitovalmisteita
 • Syö kalaa vähintään kahdesti viikossa
 • Sovi painotavoitteestasi, jos olet ylipainoinen
 • Käytä alkoholia vain kohtuullisesti

  Lähde: Suomen Verenpaineyhdistys ry:n asettama työryhmä 2002

Lisätietoja:

Käypä hoito-suositus kokonaisuudessaan

Suomen Sydänliitto ry

Ravitsemus ja sydän- ja verisuonisairaudet

© TerveSuomi.fi 2008About us