Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(tidningsartikel)

Kiinalaisten adoptiolasten rokottaminen

  • Ölander, Rose-Marie
Julkaistu 15.3.2005

Kiinalaisten adoptiolasten rokottaminen

Syyskuusta 2002 joulukuuhun 2003 Kansanterveyslaitoksessa tutkittiin 74 lapsen näytteet (64 % noina vuosina Suomeen adoptoiduista kiinalaisista lapsista) ja tänä vuonna 87 näytettä (69 %). Vasta-ainemääritysten tulokset osoittavat, että kiinalaisiin rokotuskortteihin merkittyihin rokotuksiin voi suhtautua luottavaisemmin kuin aikaisemmin. Ainoastaan yhdeksällä 161 tutkitusta oli puuttuvaan perussuojaan viittaavia vasta-ainetasoja. Useilla adoptiolapsilla todettiin suhteellisen alhainen suoja varsinkin tetanusta vastaan ja siksi DTwP-tehosterokotusta suositeltiin lähes kaikille.

Kansanterveys-lehdessä 8/2002 kerrottiin, että osalla Suomeen 2001–2002 adoptoiduista kiinalaislapsista ei ollut rokotusohjelman edellyttämää perusrokotussuojaa kiinalaiseen rokotuskorttiin merkityistä tiedoista huolimatta. Puutteellinen rokotussuoja oli nostettu esiin vuotta aiemmin Iso-Britanniassa tehdyssä tutkimuksessa. KTL:ssä tehdyt vasta-ainemääritykset vuonna 2002 vahvistivat, että Suomessa tilanne oli sama ja siksi KTL:n Rokoteosasto ryhtyi selvittämään kiinalaisten adoptiolasten rokotussuojaa. Selvitykset tehtiin tutkimalla kurkkumädän (D) ja jäykkäkouristuksen (T) vasta-aineet.

Vuoden 2005 alusta alkaen KTL:n rokoteosasto suosittelee näytteenoton ja vasta-ainemääritysten sijasta kiinalaisten adoptiolasten rokottamista seuraavasti:

  • 1-2 vuoden iässä Suomeen saapuvalle lapselle suositellaan annettavaksi yksi DTaP-IPV-Hib-yhdistelmärokoteannos (Pentavac). Tämän jälkeen lapsi noudattaa uutta rokotusohjelmaa, jonka mukaan seuraava DTaP-IPV-rokote (Tetravac) annetaan 4-vuotiaana ja dtap (Boostrix) 14-15 -vuotiaana. Hib-rokotuksia suositellaan iän mukaan. Jos lapsi tulee maahan alle vuoden ikäisenä, annetaan yksi Hib-rokoteannos jo ennen yhdistelmärokotetta ja 14-18 kuukauden iässä toinen Hib-rokoteannos. Ensimmäisen yhdistelmärokotteen 12-17 kuukauden iässä saaneille riittää yksi Hib-rokoteannos aikaisintaan kahden kuukauden kuluttua yhdistelmärokotteesta. 18 kuukautta täyttäneille ei tarvita lisäannoksia. Yhdistelmärokotteen ja Hib-rokotteen minimiväli on kaksi kuukautta.

  • 3-4 vuoden iässä Suomeen saapuvalle lapselle suositellaan annettavaksi yksi DTaP-IPV-Hib-yhdistelmärokoteannos (Pentavac). Tämän jälkeen DTaP-IPV-rokote (Tetravac) suositellaan annettavaksi kuuden vuoden iässä ja dtap-rokote (Boostrix) 14-15 -vuotiaana.

  • Kaikille lapsille suositellaan kahta MPR-rokoteannosta. HBV-rokotukset on usein aloitettu Kiinassa, tarvittaessa sarja voidaan täydentää Suomessa.

  • BCG-rokote annetaan vain sellaisille lapsille, joilla ei ole kalmetoinnista kirjausta kiinalaisessa rokotuskortissaan eikä arpea merkkinä BCG-rokotuksesta. Rokotus edellyttää negatiivista tulosta Mantoux-testissä.

KTL:n kliinisen yksikön terveydenhoitajat antavat tarvittaessa lisätietoja puhelimitse (yleisen rokotusohjelman neuvontapuhelin) puh. (09) 4744 8243, arkisin klo 9.00–12.00.

Rose-Marie Ölander
Nina Strömberg
KTL, rokoteosasto

© TerveSuomi.fi 2008About us