Apunavigaatio
Leivänmurupolku
learning
- conditioning (1)
Miten voin auttaa muistiani?
Muistisäilöön mahtuu rajattomasti tietoja ja taitoja. Hajanainen ja tehoton mieleenpainaminen on usein syynä siihen, että muistiin talletetut asiat eivät tarpeen tullen palaudu mieleen.
Keinot osaamisen parantamiseksi
Jatkuvan opiskelun vaatimukset ovat lisänneet oppimaan oppimisen taitojen tarvetta. Ohessa keinoja osaamisen parantamiseksi
Oppimiskyvyn häiriöt (lukihäiriö ym.)
Oppimiskyvyn häiriöitä voidaan erottaa lukemisen erityisvaikeus (dysleksia), laskemiskyvyn erityisvaikeus (dyskalkulia) ja kirjoittamisen erityisvaikeus. Joillakin lapsilla ilmenee vaikeuksia kaikilla kolmella alueella, vaikka kyse ei olekaan älyllisestä kehitysvammaisuudesta.
Omia keinoja parantaa työssä jaksamista
Työssä jaksamista voidaan parantaa myös omin keinoin. Tarvittaessa voit kääntyä myös työterveyshuollon puoleen, josta saat tukea työssä jaksamiseen ja terveyden säilyttämiseen.
Ikääntyvä ihminen oppijana
Työelämän kolme keskeistä kehityssuuntaa viime vuosikymmeninä ovat olleet tiedon määrän ja osaamisvaatimusten lisääntyminen sekä työväestön ikääntyminen. Tämä on nostanut esiin kysymyksen: miten paljon ja missä vaiheessa oppiminen heikkenee ikääntyessä?
Oppiminen vaatii unta
Uni on tärkeää oppimiselle: uni tallentaa päivän aikana opitun muistiin. Uni pitää muistitallenteet kunnossa, järjestelee ja säilyttää ne ja pitää huolta, että tallenteet ovat tarpeen..
Eri sukupolvet ovat työyhteisön voimavara
Ikään ja vanhenemiseen liittyy voimakkaita tunteita, asenteita, ennakkoluuloja ja myyttejä. Usein stereotyyppiset käsitykset ohjaavat toimintaa enemmän kuin tutkimukseen perustuva tietämys. Suhtautuminen ikääntyviin työntekijöihin on myös ristiriitaista. Samaan aikaan, kun kokemusta omaavien ikääntyneiden työntekijöiden työmarkkina-arvoa pidetään alhaisena, kokemuksellista tietoa arvostetaan suuresti ammatillista pätevyyttä ja työelämää koskevissa nykyteorioissa.
Miten pienyrityksissä olevat ovat varmistaneet osaamisensa?
Yhteiskunnan muuttuessa ja yritystoiminnan kehittyessä henkilöstön osaaminen ei ole koskaan valmis. Tässä artikkelissa kerrotaan kokemuksia ammatillisen osaamisen kehittämisestä pienissä ja keskisuurissa yrityksissä useamman vuoden ajalta sekä käydään läpi ammatillisen osaamisen osa-alueita.
Usein kysyttyä
Tälle sivulle on koottu usein esitettyjä kysymyksiä työelämästä.
Retkahtamisen biologiaa tutkitaan koe-eläimillä
Alkoholi- ja huumeriippuvuudelle on tyypillistä pakonomainen tarve käyttää päihdettä ja toistuvat retkahtamiset raittiiden kausien jälkeen. Ihmisellä retkahtamisen laukaisee useimmiten stressi, päihteelle...