Apunavigaatio
Leivänmurupolku
blood sugar
Ravinnon rasvat
Sepelvaltimotaudin yleisyyden ja suuren riskin takia aikuistyypin diabeetikkojen seerumin LDL-kolesteroliarvon tavoite on alle 3,0 mmol/l. Tavoitteeseen pääseminen edellyttää kovan rasvan (tyydyttyneet ja transrasvahapot) osuuden määrätietoista rajoittamista ruokavaliossa.
Insuliinihoitoisen aikuistyypin diabeetikon ruokavaliohoito
Insuliinihoidon aloitus tulee harkittavaksi usein, kun aikuistyypin diabeetikon hoitotasapaino jää epätyydyttäväksi tavanomaisella ruokavaliohoidolla ja oraalisella lääkityksellä. Insuliinihoidon aloittamiseen liittyvä keskeinen ongelma on painon nousu. Siksi painon seuranta on erityisen tärkeää.
Nuoruustyypin diabeetikon hoito
Nuoruustyypin diabeteksen perushoitona on insuliini, joka tavallisimmin annostellaan ihon alle 2-6 pistoksena päivittäin. Eri insuliinilajien vaikutusajat ja vaikutusprofiilit eroavat toisistaan merkittävästi. Halutun vaikutusajan mukaisesti eri insuliinityyppejä voidaan yhdistellä yksilöllisesti.
Alkoholi
Alkoholin käytössä diabeetikoille pätevät samat suositukset kuin muullekin väestölle eräin tarkennuksin. Diabeetikon alkoholinkäyttöön liittyy hypoglykemian vaara, mikä diabeetikon ja hänen omaistensa on hyvä tietää.
Nuoruustyypin diabeetikon ruokavalio-ohjaus
Ruokavalio-ohjauksessa edetään diabeetikon tarpeiden mukaan siten, että hänellä on mahdollisuus täydentää tietojaan ja taitojaan muuttuvissa elämäntilanteissa.
Lapsen diabetes
Lasten diabetes ilmaantuu usein yllättäen. Vaikka alkuoireet ovat joskus rajuja, lapsen vointi korjaantuu viimeistään muutaman päivän kuluessa hoidon aloituksesta yhtä hyväksi kuin ennen sairastumista. Diabetes on kuitenkin pysyvä: se jatkuu koko elämän, ja sitä on hoidettava joka päivä. Hoito perustuu insuliiniin, joka annetaan pistoksina tai insuliinipumpun avulla. Diabeteksen pysyvyys erottaa sen useimmista muista sairauksista.
Aikuistyypin diabeetikon ruokavaliohoito
Diabeetikoille suositellaan ravintoainekoostumukseltaan samanlaista ruokavaliota kuin koko väestölle.
Hoitotavoitteet
Diabeteksen lisäsairauksien ja sokeritasapainon välillä on suora yhteys. On kuitenkin muitakin, ilmeisesti geneettisiä tekijöitä, jotka vaikuttavat lisäsairauksien ilmaantumiseen. Koska nykyisin ei tunneta näitä tekijöitä, tavoitteena on diabeteksen puhkeamisesta lähtien niin hyvä verensokerin tasapaino kuin potilaan elämänolot huomioiden on mahdollista.
Liikunta
Liikunta parantaa yleiskuntoa ja insuliiniherkkyyttä ja tuo fyysistä hyvinvointia ja psyykkistä mielihyvää. Säännöllinen liikunta on siksi suositeltavaa. Diabeetikko voi harrastaa pitkäkestoista liikuntaa ja osallistua esimerkiksi vaelluksille ja laturetkille turvallisesti. Näissäkin tilanteissa suunnitelmallisuus takaa turvallisuuden.
Raskauden suunnittelu ja raskaus
Diabeteksen hoidon tavoitteena on hyvä verensokerin tasapaino ennen raskautta ja koko raskauden ajan. Liiallisella diabeteksesta huolestumisella ja vaikealla hoidon teknologialla ei kuitenkaan pitäisi turmella raskauden ainutlaatuisia kokemuksia.