Apunavigaatio
Leivänmurupolku
renal diseases
- pyelonephritis (2)
- nephritis (2)
- kidney failure (4)
Tietoiskut
Tälle sivulle on koottu tietoiskuja diabeteksesta. Ne ovat pdf-muodossa ja helposti tulostettavia.
Riskitekijöinä bakteeritulehdukset
Raskauden ei pitäisi lisätä virtsatietulehduksen riskiä, mutta raskauden aikana tulehdus voi helpommin levitä munuaistulehdukseksi. Lapsi voi hoitamattoman virtsatietulehduksen seurauksena syntyä myös ennenaikaisesti tai pienipainoisena. Hoitamaton klamydiatulehdus, B-ryhmän streptokokkitulehdus, bakteerivaginoosi tai mykoplasma voivayt aiheuttaa lapsiveden menon ennenaikaisesti sekä lisätä myös ennenaikaisen synnytyksen vaaraa. Kuppa aiheuttaa useimmiten sikiön kuoleman tai vakavan sairauden vastasyntyneelle. Listeriaan liittyy vakavimmillaan keskenmenon, ennenaikaisen synnytyksen ja sikiökuoleman vaara. Äidille listeria on yleensä vaaraton.
Myyräkuume
Myyräkuume on munuaisoireinen verenvuotokuume, jonka aiheuttaa metsämyyrien eritteistä tarttuva Puumala-virus. Tauti alkaa korkealla kuumeella ilman hengitystieoireita. Seuraavaksi ilmaantuu...
Hypoglykemia
Hypoglykemia eli veren alhainen glukoosipitoisuus on tavallinen insuliinihoitoiseen diabetekseen liittyvä ongelma, ja se voi estää hyvän hoitotasapainon saavuttamisen. Diabeetikolle on tärkeätä tunnistaa hypoglykemian oireet, osata korjata matala verensokeri ja ennakoida vaaratilanteet. Kuitenkaan hypoglykemian pelko ei saisi häiritä jokapäiväistä elämää.
Lisäsairaudet
Tyypin 1 diabeteksen hyvällä hoidolla estetään diabeteksen lisäsairauksien ilmeneminen tai ainakin vähennetään niiden ilmaantuvuutta. Koska hyvä hoito ei kaikille aina onnistu, lisäsairauksien, kuten retino-, neuro- ja nefropatian varhainen tunnistaminen on myös tärkeätä. Lisäsairauksien etenemistä voidaan hidastaa parantamalla hoitotasapainoa ja eräillä muilla toimilla. Lisäsairauksien riskiä arvioitaessa on verensokeritason lisäksi otettava huomioon verisuonisairauksien vaaratekijät. Lisäsairauksien seulonta kuuluu diabetesta hoitavalle lääkärille. Tämä arviointi on tehtävä kerran vuodessa.
Ruokavalio
Tyypin 1 diabeetikolle oleellista on ruuan verensokeria nostavan vaikutuksen (erityisesti hiilihydraattimäärän) ja insuliinin verensokeria laskevan vaikutuksen yhteensovittaminen. Monipuolinen, koko väestölle suositeltu ruoka ja säännöllinen ateriarytmi sopivat parhaiten myös diabeetikolle. Erityistuotteita ei tarvita. Ruokavalio on mahdollista toteuttaa erilaisissa oloissa ja erilaisiin ruokakulttuureihin kuuluvilla ruuilla, myös kasvisruualla.
Ravitsemus - WWW-linkit
WWW-linkkejä ravitsemukseen liittyvistä sivuista.
Taulukko 30. Immuunipuolustukseltaan normaalit viisi vuotta täyttäneet henkilöt, joille suositellaan pneumokokkipolysakkaridirokotetta
Immuunipuolustukseltaan normaalit viisi vuotta täyttäneet henkilöt, joille suositellaan pneumokokkipolysakkaridirokotetta.
Taulukko 32. Alle viisivuotiaat lapset, joilla on sairautensa vuoksi erittäin suuri riski saada vakava pneumokokki-infektio tai siihen liittyvä komplikaatio
Alle viisivuotiaat lapset, joilla on sairautensa vuoksi erittäin suuri riski saada vakava pneumokokki-infektio tai siihen liittyvä komplikaatio.
Makkaran aiheuttama EHEC-epidemia Norjassa
Tammi-maaliskuussa Norjassa on havaittu lyhyessä ajassa 10 hemolyyttisureeminen syndrooma (HUS) -tapausta. Sen oireita ovat mikroangiopaattinen hemolyyttinen anemia, trombosytopenia ja munuaisen vajaatoiminta.