Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(informationssida)

Riskitekijöinä bakteeritulehdukset

  • Maija Makkonen
  • Anneli Hautakomsi
Julkaistu 2.6.2008, tarkistettu 2.6.2008

Riskitekijöinä bakteeritulehdukset

Raskauden ei pitäisi lisätä virtsatietulehduksen riskiä, mutta raskauden aikana tulehdus voi helpommin levitä munuaistulehdukseksi. Lapsi voi hoitamattoman virtsatietulehduksen seurauksena syntyä myös ennenaikaisesti tai pienipainoisena. Hoitamaton klamydiatulehdus, B-ryhmän streptokokkitulehdus, bakteerivaginoosi tai mykoplasma voivayt aiheuttaa lapsiveden menon ennenaikaisesti sekä lisätä myös ennenaikaisen synnytyksen vaaraa. Kuppa aiheuttaa useimmiten sikiön kuoleman tai vakavan sairauden vastasyntyneelle. Listeriaan liittyy vakavimmillaan keskenmenon, ennenaikaisen synnytyksen ja sikiökuoleman vaara. Äidille listeria on yleensä vaaraton.

Virtsatietulehdus

Virtsatietulehdus on alempien virtsateiden (virtsaputki ja virtsarakko) bakteeritulehdus. Raskauden ei sinänsä pitäisi lisätä virtsatulehdusten riskiä. Alemmista virtsateistä tulehdukset voivat levitä raskauden aikana herkemmin munuaistulehdukseksi, mikä on vakava sairaus sekä äidin, että sikiön kannalta. Munuaistason tulehdus aiheuttaa usein korkean kuumeen, selkäkipuja ja yleisen huonovointisuuden ja se vaatii aluksi sairaalahoitoa.

Ilman mitään tulehdusoireita (virtsavaivat ja alamahakivut) löytyy 5-10 %:lla raskaana olevilta naisilta bakteereja virtsasta. Jos tätä tilannetta ei jostain syystä hoideta asianmukaisesti antibiooteilla, voi lapsi syntyä ennenaikaisesti tai pienipainoisena tai äidille voi kehittyä vakava munuaistulehdus. Yli 80%:ssa on tulehduksen aiheuttajana suolistobakteeri, joka voidaan hyvin hoitaa antibiooteilla ja raskaus etenee normaalisti.

Jotta nämä oireettomat virtsatulehdukset löydetään ajoissa, äitiysneuvolassa tutkitaan heti alkuraskaudessa äidin virtsasta bakteerit viljelemällä. Tutkimus uusitaan raskauden kuluessa, jos äidillä on ollut aikaisemmin virtsatietulehduksia tai ennenaikaisia kohdun supistuksia. Joskus tarvitaan koko raskauden ajan kestävä seuranta ja estolääkitys, jotta virtsa pysyy puhtaana.

Klamydiatulehdus

Klamydiatulehduksen aiheuttaa pieni bakteeri (Chlamydia trachomatis), joka on nykyisin tärkein naisten sukuelinten tulehdusten aiheuttaja. Suurin osa tulehduksista on löytynyt alle 25 vuotiailta, joista monet eivät ole edes tienneet sairastavansa klamydiatulehdusta. Nuoret naiset ovat erikoisen herkkiä kohdunkaulan klamydiatulehdukselle, mikä taas voi johtaa munajohtimien ja munasarjojen tulehdukseen. Joskus seurauksena on lapsettomuus, jos tulehdusta ei ole ajoissa tiedetty hoitaa. Myös miehillä klamydiatulehdus on yleisin sukupuoliteitse tarttuva tauti.

Klamydiatulehdus on ongelmallinen, koska se on luonteeltaan hiipivä ja piilevä. Tulehdus on usein vähäoireinen. Oireina naisilla voi olla lisääntynyt, haiskahtava valkovuoto, alamahakivut ja virtsaputken kirvely. Myös miehillä oireina voi olla virtsaputken kirvelyä. Klamydia voi miehillä aiheuttaa myös lisäkivestulehduksen. Hoitamattomana klamydia aiheuttaa lapsiveden menon ennenaikaisesti ja ennenaikaisen synnytyksen vaaran. Lapsi voi saada synnytyksen yhteydessä tartunnan äidin synnytyskanavasta, jolloin seurauksena saattaa olla silmätulehdus tai keuhkokuume.

Koska klamydiatulehdus on yleistynyt ja vähäoireinen, äitiysneuvoloissa on alettu seuloa nuorilta naisilta heti raskauden alkuvaiheessa klamydiaa ensivirtsanäytteestä. Tämä on luotettava ja hyvä tutkimusmenetelmä. Kun klamydiatulehdus todetaan, on tärkeää selvittää, tutkia ja hoitaa kaikki mahdolliset muut tartunnan saaneet henkilöt ja tartuttajat. Näin ehkäistään taudin uusiutuminen ja leviäminen. Antibioottihoito tehoaa hyvin bakteeriin. Raskauden aikana voidaan käyttää lääkitystä turvallisesti.

B-ryhmän streptokokki-tulehdus

B-ryhmän streptokokki (beeta-hemolyyttinen streptokokki) on bakteeri, joka esiintyy 10 - 30%:lla naisista normaalisti emättimessä. Bakteeri on todettavissa emätineritenäytteestä. Näyte otetaan, jos ennenaikainen synnytys on uhkaamassa, jos lapsivesi on mennyt ennenaikaisesti ja jos aikaisemmalla lapsella on ollut B-ryhmän streptokokin aiheuttama tulehdus.

Raskauden aikana se voi aiheuttaa lapsivedenmenon ennenaikaisesti ja ennenaikaisen synnytyksen. Vastasyntyneelle lapselle, varsinkin keskoslapselle bakteeri voi aiheuttaa myös tulehduksen. Mikäli ennenaikainen synnytys on uhkaamassa, tulehdus hoidetaan suun kautta otettavalla lääkkeellä. Synnytyksen aikana annetaan suonensisäisesti lääkettä, mikäli tulehdus on todettu loppuraskaudessa.

Bakteerivaginoosi

Bakteerivaginoosi on tavallisin emätintulehduksen aiheuttaja. Normaali emättimen bakteerikanta on bakteerivaginoosissa muuttunut sellaiseksi, että hajua aiheuttavat bakteerit ovat vallitsevina. Pahanhajuisen valkovuodon ohella voi esiintyä kirvelyn ja kutinan tunnetta. Tosin hyvin usein tulehdus ei anna lainkaan oireita.

Tulehdus on todettavissa emättimestä otettavilla näytteillä (Flagytest, Papa). Tulehdus voi lisätä ennenaikaisen lapsivedenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen vaaraa. Hoitona käytetään lääkitystä suun kautta tai paikallisesti emättimeen.

Mykoplasma

Mykoplasmasukuinen Ureaplasma urealyticum lisää vaaraa ennenaikaiselle synnytykselle. Se on osoitettavissa kohdunkaulasta otettavalla viljelynäytteellä. Tulehdus hoidetaan suun tai emättimen kautta annettavilla lääkkeillä, mikäli ennenaikainen synnytys on uhkaamassa.

Tippuri

Tippuri on gonokokki-bakteerin aiheuttama sukupuolitauti, joka on tätä nykyä harvinaisuus Suomessa, mutta Venäjällä ja Baltian maissa se on vielä yleinen. Gonokokki-bakteeria esiintyy kaikkialla maailmassa. Tartunnan saa aina toisesta ihmisestä yleensä limakalvojen välityksellä. Suomessa löytyy noin 200 tippuritapausta vuosittain kun esim. klamydiaa tavataan yli 50-kertainen määrä.

Miehillä alkavat 2 - 5 vuorokauden kuluessa tartunnasta virtsaputkentulehdusoireet, joita on vaikea olla huomaamatta. Naisista lähes puolet on oireettomia tai virtsaputken tulehdusoireet ovat lieviä. Tauti todetaan virtsaputken- ja kohdunsuun eritteen bakteeriviljelynäytteestä. Antibioottilääkitys tehoaa yleensä hyvin tippuriin.

Raskauden aikana tippuri on harvinainen, minkä vuoksi tippuriseulonnasta äitiysneuvoloissa on luovuttu. Vastasyntynyt voi saada tippurin synnytyksen yhteydessä äidin synnytyskanavasta ja se ilmenee silmätulehduksena.

Kuppa eli syfilistulehdus

Kuppa on Treponema pallidum -bakteerin aiheuttama yleisvaarallinen sukupuolitauti, joka oli jo häviämässä penisilliinin myötä Suomesta, mutta on jälleen viime vuosina matkailun mukana lisääntynyt. Myös raskaana olevilla naisilla on äitiysneuvoloiden alkututkimuksissa löytynyt joka vuosi muutama lääkitystä vaativa tuore kuppatartunta (v.1998 löytyi 11 kappaletta).

Kuppa on herkästi tarttuva tauti, mutta se voi olla pitkään vähäoireinen ja saattaa olla yllätys henkilölle, joka ei osaa epäillä tartuntaa. Tauti todetaan määrittämällä vasta-aineet verestä. Antibioottilääkitys mm. penisilliini tehoaa kuppaan hyvin. Hoito on onnistunut niin hyvin, ettei vastasyntyneissä ole tavattu ns. synnynnäistä kuppaa kahteenkymmeneen vuoteen. Tämä tarkoittaa, että tauti on ehditty hoitaa ennen 16. raskausviikon loppua. Äidin hoitamaton kuppa tarttuu lähes aina sikiöön istukan kautta ja aiheuttaa useimmiten joko sikiön kuoleman tai vakavan sairauden vastasyntyneelle.

Salmonellatulehdus

Salmonella eli lavantauti on bakteerin aiheuttama yleisvaarallinen tartuntatauti. Tavallisesti kyseessä on ns. pikkulavantaudin aiheuttava salmonellatyyppi. Nykyisin meillä salmonellat ovat harvinaisempia hyvän hygienian vuoksi (mm. maidon pastörointi, muu elintarvikehygienia ja puhdas juomavesi). Vähemmän kehittyneissä maissa salmonelloja esiintyy vielä runsaasti ja suomalaiset saavat tartuntoja etelänmatkoilla.

Salmonellabakteeri siirtyy useimmiten ruoan mukana suolistoon joko ihmisestä, joka sairastaa salmonellatautia ja on käsitellyt elintarvikkeita, tai sairaan eläimen lihasta, jota ei ole kypsennetty kunnolla. Seurauksena on suolistotulehdus, jossa oireina ovat oksentaminen, vatsakivut, ripuli ja kuume. Tauti todetaan ulosteen bakteeriviljelyllä.

Salmonellaa voidaan hoitaa antibiooteilla, mutta useimmiten riittää hyvä yleishoito ja nesteensaannista huolehtiminen sekä leviämisen ehkäiseminen. Perusterveet ihmiset paranevat helposti salmonella-tulehduksesta, mutta heikkokuntoisille ja vastasyntyneille lapsille tauti voi olla vaikea ja vakava. Tartunnalta suojautuminen esim. ulkomaan matkoilla on ensisijaista. Yleisesti suositeltavaa rokotetta ei vielä ole

Jos synnyttävällä äidillä todetaan salmonellaa suolistossa, hänet hoidetaan eristyshuoneessa synnytysosastolla tartunnan leviämisen ehkäisemiseksi. Vastasyntynyt voi saada tartunnan äidiltä. Salmonellaa sairastava äiti voi imettää.

Listeria

Listeriabakteeria esiintyy maaperässä, pintavesissä ja kasveissa. Elintarvikkeiden kautta se voi aiheuttaa tulehduksen. Riskiruokia ovat pastöroimattomat maidosta valmistetut tuotteet ja riittämättömästi kypsennetyt liha- ja kalatuotteet. Tulehdus on osoitettavissa verestä tutkittavalla veriviljelynäytteellä tai kohdunkaulasta otettavasta bakteeriviljelynäytteellä. Tulehduksen hoitona on lääkehoito suun kautta tai suonensisäisesti.

Raskaudenaikaisia listeriatulehduksia esiintyy muutama vuodessa. Taudinkuva vaihtelee vähäisistä flunssa- tai ripulioireista korkeaan kuumeeseen. Tavallisin oire on selittämätön kuumeilu. Vakavimmillaan tautiin liittyy keskenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen ja sikiökuoleman vaara. Äidille listeria on yleensä vaaraton.

Lähteet

  • Stakes: Meille tulee vauva. Painatuskeskus Oy, Helsinki 1995 Saarikoski Seppo: Synnytysopin perustiedot. Legekustannus Oy. Vammalan kirjapaino 1994 Eskola Kaarina, Hytönen Eeva. Naisen elämä ja hoitotyö. WSOY. Porvoo 1997 Orion. Neuvola kirja. Vammalan kirjapaino Oy. Vammala 1997Mikko Vienonen: Äitiyshuollon käsikirja. Lääkintöhallitus. Valtion painatuskeskus. Helsinki 1990. Olli Simell. Neuvola kirja. Vammalan kirjapaino. Vammala 1997. Maija Haukkamaa. Obtetriikka. Kouvolan painotalo Oy. 1992. Seulontatutkimukset ja yhteistyö äitiyshuollossa. Suositukset 1999. Stakes. Gummerus kirjapaino Oy. Jyväskylä.
  • Armanto ja Koistinen. Toim. 2007. Neuvolatyön käsikirja. Tammi. Helsinki
© TerveSuomi.fi 2008Tietoja sivustosta