Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(organisationsinfo)

Polysakkaridirokotteet

Julkaistu 5.10.2006

Polysakkaridirokotteet

Polysakkaridirokotteet

Polysakkaridirokotteet sisältävät 23 eri kapselityypin polysakkarideja rokoteliuoksessa. Rokote suositellaan annettavaksi kaikille 65 vuotta täyttäneille sekä infektioalttiuden vuoksi tietyille riskiryhmille, kuten sydämen vajaatoiminta- ja elimensiirtopotililaille (ks. Rokottajan käsikirja). Lääketieteellisten riskiryhmien ulkopuolisilla rokotteen käyttö on jäänyt vähäiseksi.

Imeväisikäiset lapset reagoivat polysakkaridirokotteisiin huonosti. Rokotteen kliinisissä tehotutkimuksissa ei ole osoitettu riittävää tehoa pienillä lapsilla. Suomessa suoritetussa tehotutkimuksessa, jossa Kansanterveyslaitos oli mukana, tutkittiin polysakkaridirokotteen tehoa korvatulehduksia vastaan 1980-luvun alussa. Myös tässä tutkimuksessa todettiin huono teho sekä huono vasta-ainevaste.

Huonon tehon vuoksi rokotteet on tarkoitettu vain yli kaksivuotiaille lapsille. Vanhemmilla lapsilla polysakkaridirokotetta käytetään riskiryhmille, esimerkiksi pernan poiston jälkeen sekä kroonisesti sairaille lapsille.

Aikuisilla ja vanhuksilla rokote tehoaa lähinnä vakaviin tauteihin, kuten pneumokokin aiheuttamaan verenmyrkytykseen. Keuhkokuumetta estävä vaikutus on ollut huono.

Lisätietoja

Rokottajan käsikirja: pneumokokkipolysakkaridirokotteet

© TerveSuomi.fi 2008About us