Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(anvisning eller handbok)

Sosiaali- ja terveysministeriön antama D-vitamiinivalmisteiden käyttösuositus

  • Hirvonen, Tero
Julkaistu 30.11.2004

Sosiaali- ja terveysministeriön antama D-vitamiinivalmisteiden käyttösuositus

Alle 1-vuotiaat

Alle 1-vuotiaiden vitamiinivalmisteen annostelu riippuu lapsen ravinnosta. Vitamiinivalmistetta annetaan joka päivä ympäri vuoden. Jos lapsi saa yksinomaan tai osittain äidinmaitoa, vitamiinivalmistetta annetaan 10 mikrogrammaa vuorokaudessa. Jos lapsi saa maitonaan äidinmaidonkorviketta, lasten erityisvalmistetta ja/tai vitaminoitua lastenvelliä, D-vitamiinivalmisteen annostus on 6 mikrogrammaa vuorokaudessa.

1-2-vuotiaat

Yksi vuotta täyttäneille alle kolme -vuotiaille annetaan vitamiinivalmistetta joka päivä ympäri vuoden. Vitamiinivalmisteen käyttö vitaminoitujen maitovalmisteiden ja rasvojen ohella on täysin turvallista, eikä liikasaannin riskiä ole. Vitamiinivalmisteen annostus on 5 - 6 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Vitaminoimatonta maitoa (tilamaitoa) tai luomumaitoa käyttävien 1-2-vuotiaiden lasten ja niiden, jotka eivät lainkaan käytä maitovalmisteita, on saatava D-vitamiinivalmistetta 10 mikrogrammaa vuorokaudessa.

3-15-vuotiaat

Kolme vuotta täyttäneille lapsille, jotka eivät käytä säännöllisesti vitaminoituja maitovalmisteita, suositellaan kasvuiässä vitamiinivalmistetta lokakuun alusta maaliskuun loppuun. Suositeltava annos on 5 - 6 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Tummaihoisten lasten on saatava kasvuiässä vitamiinivalmistetta 5 - 6 mikrogrammaa vuorokaudessa ympäri vuoden. Pitkään ulkomailla oleskelevien lasten D-vitamiinin tarve harkitaan yksilöllisesti paikallisten ilmasto-olosuhteiden ja elintarvikevalikoiman mukaan.

Aikuiset

D-vitamiinilla täydennettyjä elintarvikkeita käyttävät terveet nuoret ja aikuiset eivät tarvitse D-vitamiinivalmistetta. D-vitamiinivalmisteiden käyttö yhdessä vitaminoitujen elintarvikkeiden kanssa voi nostaa kokonaissaannin tarpeettoman suureksi. Maitovalmisteiden ja margariinien lisäksi D-vitamiinia lisätään joihinkin mehuihin.

D-vitamiinivalmisteen käyttö on perusteltua pimeään vuodenaikaan lokakuun alusta maaliskuun loppuun, jos ei käytä säännöllisesti vitaminoituja maitovalmisteita, ravintorasvoja ja/tai kalaa. Suositeltava annostus on 5 mikrogrammaa vuorokaudessa. Raskaana olevat ja imettävät äidit tarvitsevat D-vitamiinivalmistetta pimeänä vuodenaikana. Suositeltava annostus on 10 mikrogrammaa vuorokaudessa. Laitoshoidossa ja kotisairaanhoidossa olevien ulkona liikkumattomien vanhusten riittävä D-vitamiinin saanti on turvattava D-vitamiinivalmisteen avulla ympäri vuoden. Suositeltava annostus on 10 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Lähde

Sosiaali ja terveysministeriön tiedote 10/2003

© TerveSuomi.fi 2008About us