Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(informationssida)

Ehec-infektio

Julkaistu 23.10.2007

Ehec-infektio

Mikä on Ehec?

Ehec on lyhenne enterohemorraaginen Eschericia coli -bakteerin nimestä. E. coli on suoliston bakteeri, joka voi aiheuttaa mm. virtsatieinfektioita. Ehec on sellainen E. coli, joka tuottaa shigatoksiineja, ja aiheuttaa veriripulia.

Mikä on Ehec-infektio?

Ehec-infektion tavallisimmat oireet ovat verinen, kuumeeton ripuli ja vatsakrampit. Infektio voi johtaa hemolyyttis-ureemiseen oireyhtymään (HUS), jossa punasolut hajoavat (hemolyyttinen anemia), verihiutaleiden määrä laskee (trombosytopenia) ja ilmenee äkillinen munuaisten toimintavajaus. HUS saattaa johtaa pysyvään munuaisvaurioon tai jopa kuolemaan. Lapset ja vanhukset ovat alttiimpia sairastumaan infektion vaikeampiin muotoihin. Etenkin aikuisilla Ehec-tartunta voi olla oireeton.

Ehec-infektion oireet alkavat yleensä 3─4 vrk tartunnan jälkeen. Ripuli kestää tavallisesti 4─10 vrk. Aikuisella Ehec-bakteeria erittyy ulosteeseen noin viikon ajan ja lapsilla noin 1─3 viikon ajan. Tätä pidempi Ehec-bakteerin kantajuus on harvinaista.

Miten Ehec-tartunta saadaan?

Bakteerin reservuaarina toimii yleensä nautojen, mutta joskus myös lampaiden ja vuohien suolisto. Ehec-bakteereita tarvitaan hyvin vähän, vain 10─100 kappaletta, aiheuttamaan infektio. Tartunta saadaan yleensä ulosteella saastuneen ja huonosti kypsennetyn ruuan tai juoma- ja uimaveden välityksellä. Tartunta voi levitä myös käsien välityksellä henkilöstä toiseen, esim. perheenjäsenten välillä. Tartunnan voi saada myös koskettelemalla Ehec-bakteeria kantavia eläimiä.suomi/osastot/infe/lehmialaitumellaehec2007.jpg

Miten Ehec-infektio todetaan?

Ehec-bakteeri voidaan todeta ulosteennäytteestä viljelyllä.

Miten Ehec -infektio hoidetaan?

Ehec-infektiota ei suositella hoidettavaksi mikrobilääkkeillä. Hemolyyttis-ureemista oireyhtymää (HUS ) sairastavat henkilöt hoidetaan sairaalassa.

Miten tartuntaa voi ehkäistä?

Kaikkien suolistoinfektioiden ehkäisyssä hyvä käsi- ja wc-hygienia on tärkeää. Kädet pestään aina wc-käynnin ja pikkulapsen vaipan vaihdon jälkeen. Käsienpesu ennen ruuanlaittoa ja ruokailua vähentää tartunnan mahdollisuutta. Navetassa ja kotieläintilalla käymisen jälkeen kädet pestään huolellisesti saippualla ja vedellä.

Ruuanlaitossa raakaa lihaa käsitellään eri ruuanlaittovälineillä kuin muita elintarvikkeita (mm. veitset, leikkulaudat).
Erityisesti naudanliha on hyvä kypsentää huolellisesti. Lue myös Eviran sivut Hygienia kotikeittiössä

Toimenpiteet Ehec-infektion toteamisen jälkeen

Käsihygienian tehostaminen
Kun Ehec-infektio on todettu, on hyvää käsihygieniaa syytä noudattaa erityisen tarkasti. Vesi-saippuapesun lisäksi voidaan käyttää alkoholipohjaisia käsihuuhteita, joita saa apteekista ja suurista marketeista.

Ulostenäytteet ja seuranta
Ulostenäyte otetaan kaikilta samassa taloudessa asuvilta ja oireisilta lähikontakteilta (esim. lapsia hoitaneet henkilöt, päiväkoti- tai koulukaverit, samassa laitoksessa/yksikössä olevat muut ihmiset).

Päiväkotilapsen oireeton vaippaikäinen sisarus pidetään kotihoidossa kunnes häneltä saadaan yksi negatiivinen Ehec-näyte.
Riskityötä tekevät henkilöt pidätetään työstään tartuntatautilain mukaisesti ja päiväkotilapset pidetään kotihoidossa kunnes heidän on todettu vapautuneen Ehec:stä.

Seurantanäytteitä otetaan positiivisen löydöksen jälkeen riskityötä tekevältä henkilöltä ja päiväkotilapselta. Ehec:stä todetaan vapautuneeksi kun on saatu kolme peräkkäistä 24─48 tunnin välein otettua ja negatiivisiksi todettua näytettä.
Työstä pidätetty henkilö tai päiväkotilapsen vanhempi on oikeutettu saamaan sairausvakuutuslain mukaista päivärahaa.

Ehec Suomessa

Suomessa todetaan 20─40 Ehec-infektiota vuodessa, ulkomailta saatujen infektioiden osuus on noin 20 prosenttia. Vuosina 1996─2002 Suomessa on kuollut kaksi lasta ja viisi aikuista Ehec-infektion aiheuttaman hemolyyttis-ureemisen oireyhtymän (HUS) vuoksi (SLL 2004;59 (27-29):2703-2709, Hemolyyttis-ureeminen oireyhtymä lapsilla).

Lisätietoa:

Ajantasaiset tartuntatautitilastot KTL http://www3.ktl.fi/

Toimenpideohje EHEC-tartuntojen ehkäisemiseksi (2007)KTL

Elintarviketurvallisuusvirasto (Evira):
Ehec-bakteeri
Hygienia kotikeittiössä

Infektioepidemiologian ja -torjunnan osasto
infe@ktl.fi

© TerveSuomi.fi 2008Tietoja sivustosta