Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(anvisning eller handbok)

Näytteenotto ja -käsittelyohjeet

  • Lasten ja nuorten terveyden osasto
Julkaistu 7.3.2008

Näytteenotto ja -käsittelyohjeet

Kansanterveyslaitoksen Neuvolaserologian laboratorio tekee Syfilis-, hepatitis B- ja HIV-seulontatutkimukset kaikki samasta näytteestä, joka voi olla kokoverta (5-10 ml) tai seerumia (3-5 ml). Näyte suositellaan ottamaan muoviseen 7 ml:n lisäaineettomaan putkeen (esimerkiksi Oriolan Venosafe vakuumiputki, tuotenumero 28895).

Näytteen säilymisen kannalta on suositeltavaa, että postitus tehdään samana päivänä. Mikäli neuvolassa halutaan kerätä näytteitä, on suositeltavaa postittaa ne kahdesti viikossa, esim. maanantaisin ja torstaisin. Näytteet säilytetään jääkaapissa lähetyshetkeen saakka.

1. Näytteet voidaan lähettää näytteenotto -putkessa

tai

2. Mikäli neuvola niin haluaa, voidaan seerumi erottaa sentrifugoimalla ja siirtää steriilisti erilliseen putkeen. Näytettä ei tule jakaa useampaan putkeen.

Koska nykyiset diagnostiset menetelmät ovat erittäin herkkiä, on erityisesti varottava näytteestä toiseen siirtyvää kontaminaatiota. Veriputket on sentrifugoitava suljettuna.

Näytteen lähetysohje:

Näyteputket lähetteineen pakataan pahvisiin, kelta-mustaraidallisiin laatikoihin. Putket asetetaan harmaaseen vaahtomuoviseen alustaan ja ympärille kääritään imeytysainetta, joka voi olla sellua tai imuliina. Näyteputket imeytysaineineen pakataan nestetiiviisti minigrip-pussiin tai vastaavaan ja edelleen kelta-mustaraidalliseen laatikkoon. Laatikko merkitään tekstillä "Exempt human specimen". Näin merkitty lähetys tulee lentokuljetuksena.

Mikäli mukana on näyte, jonka tiedetään olevan tartuntavaarallinen, kääritään se yksittäin tai erotetaan siten, ettei se pääse kosketuksiin muiden näytteiden kanssa. Laatikon päälle laitetaan tällöin tarra UN 3373 sekä ”BIOLOGINEN AINE; KATEGORIA B”. Tarroja voi ostaa Mekalasilta.

On hyvä huomioida, että UN 3373 tarra estää lähetyksen lentokuljetuksen. Sitä ei tule laittaa pakkauksen päälle, mikäli näytteen tartuntavaarasta ei ole tietoa. Varmaksi tartuntavaara-tiedoksi katsotaan aiemmin tiedossa oleva Hepatiitti- tai HIV-positiivisuus.

Itellan tarkat ohjeet laboratorionäytteiden lähettämisestä löytyvät osoitteesta: http://www.itella.fi/liitteet/palvelutjatuotteet/diagnostiset_naytteet_ohje.pdf

Neuvolaserologian laboratorion osoitetarroja ja Exempt human specimen –tarroja toimitetaan neuvoloille lähetteiden mukana ( Yhteystiedot).

© TerveSuomi.fi 2008About us