Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(tidningsartikel)

SARS vai ei

  • Leinikki, Pauli
Julkaistu 10.1.2004

SARS vai ei

 

SARS vai ei

Pauli Leinikki
KTL, Infektioepidemiologian osasto
(09) 4744 8403, pauli.leinikki@ktl.fi

Lähiviikot näyttävät, mihin suuntaan SARS-epidemia kehittyy. Se saattaa menettää puhtiaan ja uusien tapausten määrä kääntyä laskuun. Joidenkin vuosien kuluttua SARS-virus, joka kaiketi silloin jo tunnetaan hyvin, voi löytyä sattumalöydöksenä joiltakin vakavaa keuhkokuumetta sairastavilta potilailta, mutta ei ole kansanterveydellinen ongelma. Tätä kehitystä tukevat havainnot, joiden mukaan taudin tarttuminen edellyttää melko läheistä kontaktia sairaan kanssa. Tällaiset tilanteet voidaan välttää tai minimoida suojautumalla tai sopivin karanteeni- ja eristämistoimin.

Toinen mahdollisuus on, että epidemia karkaa käsistä ja leviää kuin mikä tahansa uusi tauti kenties yli koko maapallon. Tämä lienee mahdollista, jos tähän asti vain muutaman esimerkin tarjonnut nopea leviäminen tulee vallitsevaksi. Eräässä aivan ensimmäisistä paikallisepidemioista Prince of Wales-sairaalassa Hongkongissa sairastui lyhyen ajan sisällä 138 henkilöä, ja epidemia-analyysin perusteella näyttää siltä, että lähes kaikki indeksipotilaan kanssa samassa huoneessa oleskelleet potilastovereista lääketieteen opiskelijoihin sairstuivat. Toinen vastaava esimerkki tulee Amoy Garden kerrostalokompleksista, jossa sairastuneita on jo yli 270. Sairaalaepidemian kohdalla voidaan otaksua, että potilasta olisi käsitelty tämän hengitysvaikeuksien takia siten, että huoneilmaan olisi aikaansaatu voimakas aerosoli, joka olisi levittänyt tartunnan tehokkaasti. Taudin uhkaa kun ei vielä tuossa vaiheessa ymmärretty. Kerrostalon epidemian selittäminen on huomattavasti vaikeampaa, lisätekijöitä on haeskeltu torakoista alkaen, mutta selitykset eivät tunnu uskottavilta.

Aivan viime päiviltä kantautuu tietoja myös uusista karkailuista. Saattaa olla, että jokin yksilöllisesti vaihteleva lisätekijä tekee joistakin potilaista supertartuttajia. HIVin kohdalla tiedämme, että tartunnan kantajalla saattaa lyhytaikaisesti olla hyvin suuria viruspitoisuuksia ja tällöin tartuttaminen on hyvin tehokasta. 

Jos SARSin aiheuttaja on uusi virus, on myös hyvin mahdollista, että sen ominaisuudet ovat edelleen muuttumassa, virus on mukautumassa uuteen isäntäänsä. Tämä voi merkitä vähittäistä virulenssin alenemista mutta yhtä hyvin myös yrityksiä löytää uusia, tähän astisia tehokkaampia leviämistapoja. 

Molempiin skenaarioihin on valmistauduttava. Edelliseen ei paljon tarvita. Jälkimmäisen toteutuminen edellyttäisi hyvinkin suuria toimenpiteitä. Sairastuneista huomattava osa vaatii lähes tehohoitoa hengitysvaikeuksien vuoksi. Tehohoidon ja tartuntavaarallisuuden yhdistelmä on erityisen vaikea, eikä resursseja kovin monen potilaan yhtäaikaiselle hoidolle ole olemassa.
 

Lehden aineistoa lainattaessa lähde on aina mainittava
Takaisin sisällysluetteloon
© TerveSuomi.fi 2008About us