Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(informationssida)

Norovirus

Julkaistu 14.9.2006

Norovirus

Mikä on norovirus?

Kalikiviruksiin kuuluvat norovirukset ovat yleisimpiä aikuisten vatsatautien aiheuttajia. Myös lapsilla ne ovat merkittävä vatsataudin aiheuttaja. Norovirukset aiheuttavat usein vatsatautiepidemioita, esimerkiksi sairaaloissa, kouluissa, hotelleissa, risteilylaivoissa ja kylpylöissä.

Norovirukset ovat varsin kestäviä. Noroviruksen tuhoamiseksi elintarvikkeiden käsittelyyn suositellaan 90 asteen lämpötilaa vähintään 2 minuutin ajan, vaikka kokeellinen näyttö tästä puuttuu. Norovirus voi säilyä infektoimiskykyisenä huoneenlämmössä esimerkiksi oksennuksen tahraamassa matossa jopa 12 vuorokautta.

Taudin itämisaika on 12–48 tuntia. Oireet alkavat äkillisesti. Niitä ovat kouristavat vatsakivut ja pahoinvointi, joita seuraa oksentelu. Valtaosalla sairastuneista on myös ripulia, joka on yleensä lyhytkestoinen ja lievä. Osalla on myös lämpöilyä, joka voi erottaa taudin bakteeritoksiinien aiheuttamista ruokamyrkytyksistä. Oireiden kesto on yleensä 12–72 tuntia.

Miten norovirus todetaan?

Norovirus voidaan todeta ulostenäytteestä joko elektronimikroskopialla tai polymeraasiketjureaktiolla. Polymeraasiketjureaktio on huomattavasti herkempi menetelmä viruksen löytämiseksi uloste-, elintarvike- tai vesinäytteistä.

Miten tartunta tapahtuu?

Noroviruksia erittyy runsaasti sairastuneen henkilön ulosteisin. Virukset ovat erittäin herkästi tarttuvia ja tartunta voi tapahtua suoraan henkilöstä toiseen, viruksilla saastuneen veden tai elintarvikkeiden välityksellä. Tartunta voi myös levitä viruksella saastuneiden kosketuspintojen kautta

Miten norovirustartuntoja voi ehkäistä?

–Pese kädet huolellisesti, erityisesti WC-käynnin ja vaipanvaihdon jälkeen ja ennen ruokailua tai ruoanlaittoa
–Pese hyvin vihannekset ja hedelmät ja kuumenna osterit höyryssä ennen syömistä
–Puhdista ja desinfioi mahdollisesti viruksella likaantuneet pinnat huolellisesti sairauden jälkeen käyttäen klooripitoista puhdistusainetta
–Vaihda likaantuneet vaatteet ja vuodevaatteet välittömästi ja pese ne kuumalla vedellä

Sairastuneiden elintarviketyössä olevien henkilöiden, tulisi olla poissa työstä vähintään 2 vuorokautta oireiden loppumisen jälkeen. Tarkempia suosituksia norovirustartuntojen ehkäisemiseksi: Toimenpideohje norovirustartuntojen ehkäisemiseksi, 2007

Miten hoidetaan?

Norovirusinfektioon tehoavaa lääkehoitoa ei ole tarjolla. Yleensä sairaus on lievä ja paranee nopeasti, mutta joskus oireet voivat olla rajummat ja sairaus edellyttää nestehoitoa sairaalassa.

Norovirus Suomessa

Norovirus kuuluu Suomessa laboratorioiden seurattaviin tartuntatauteihin. Tartuntatautirekisteriin kertyvät tapaukset (150–836 / vuosi) edustavat kuitenkin vain murto-osaa todellisesta norovirussairastuvuudesta. Suomessa todetaan vuosittain 30–50 mikrobiologisesti varmistettua norovirustapausten ryvästä, joista keskimäärin vajaa kolmannes on ollut vesi- tai elintarvikevälitteisiä. Maassamme viime vuosina ollut useita laajoja juomaveden välittämiä norovirusepidemioita. Myös useissa kylpylöissä, vanhainkodeissa ja sairaaloissa on ollut epidemioita.
Ajantasaiset noroviruslöydökset osoitteesta http://www3.ktl.fi/stat/Infektioepidemiologian ja -torjunnan osasto

infe@ktl.fi


© TerveSuomi.fi 2008About us