Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

(tidningsartikel)

KTL vastaa: Mitkä ovat turvallisen alkoholin kulutuksen rajat?

  • Kiianmaa, Kalervo
Julkaistu 1.11.2004

KTL vastaa: Mitkä ovat turvallisen alkoholin kulutuksen rajat?

KTL vastaa

Mitkä ovat turvallisen alkoholin kulutuksen rajat?

Nyrkkisääntönä riskirajoista voidaan pitää miehillä 25 ja naisilla 16 annosta jotain alkoholijuomaa viikossa. Yksi annos on esimerkiksi 4 cl väkevää juomaa, 12 cl mietoa viiniä tai pullo olutta.

Yhdellä käyttökerralla nautittu alkoholimäärä ei saisi kuitenkaan johtaa yli yhden promillen humalatilaan. Tämän miehet saavuttavat juotuaan noin seitsemän ja naiset viisi annosta.

Mitkä ovat alkoholin riskikäytön terveysseuraamukset?

Riskirajojen ylittäminen lisää mahdollisuutta, että alkoholin käytöstä aiheutuu jokin sairaus, kuten maksakirroosi tai kohonnut verenpaine. Muita mahdollisia terveyshaittoja ovat aivo- ja haimavauriot, sydänlihassairaus, hormonihäiriöt sekä psyykkiset sairaudet.

Naisten rajat ovat kauttaaltaan pienempiä, koska naiset ovat miehiä alttiimpia niin alkoholin humalluttaville kuin pitkäaikaiskäyttöönkin liittyville haittavaikutuksille.

Yksittäisessä käyttötilanteessa yhden promillen humalatilassa tapaturmariski lisääntyy huomattavasti.

Kalervo Kiianmaa, tutkimusprofessori
KTL, Mielenterveyden ja alkoholitutkimuksen osasto


Alkoholin riskikulutuksen ja turvallisen kertakulutuksen rajat.Alkoholin aiheuttamia haittoja (lähde: Alkoholiohjelma 2004–2007).Alhoholijuomien kulutus 100 %:n alkoholina eräissä maissa vuonna 2001 litroina asukasta kohti. Runsaassa 30 vuodessa Suomi on kivunnut alhaisen alkoholinkulutuksen maasta Euroopan keskikaartiin (lähde: Alkoholiohjelma 2004–2007).
© TerveSuomi.fi 2008Tietoja sivustosta