Apunavigaatio
Leivänmurupolku
- Topic areas
- Conditions and symptoms
- conditions
- diseases of the nervous system
- neurologic manifestations
- paralysis
- Topic areas
- Conditions and symptoms
- conditions
- diseases of the nervous system
- neurologic manifestations
- paralysis
paralysis
- (värmeslag) (1)
- apoplexy (10)
Halvaus
Halvauksella tarkoitetaan jonkin hermotoiminnan lamaantumista. Tavallisesti halvaus ilmenee lihastoiminnan häiriönä, mutta samalla voi esiintyä tuntohäiriöitä ja muita hermotoiminnan häiriöitä.
Ohimenevä aivoverenkiertohäiriö (TIA)
Ohimenevä aivoverenkiertohäiriössä eli TIAssa (lyhenne englannin kielen termistä transient ischemic attack) oireet menevät ohitse viimeistään 24 tunnin kuluessa. Oireiden ohimeneminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tilanne olisi viaton. Melkein yhdellä kymmenestä potilaasta ilmenee aivohalvaus viikon sisällä TIA-oireesta. Ohimenevyys ei siten takaa sitä, että aivoissa ei olisi tapahtunut mitään vauriota. Jos TIA-oireet ovat kestäneet enemmän kuin 1
Lämpöhalvaus ja auringonpistos
Elimistön liiallinen lämpiäminen (hypertermia) aiheuttaa oireita, jotka voivat olla vakaviakin. Oireet alkavat peräsuolesta mitatun lämmön kohotessa yli 40 asteen, ja mikäli lämpötila nousee yli 45 asteen, kuolemanvaara on erittäin suuri. Lämmön aiheuttamille oireille herkistävät lukuisat riskitekijät, mm. huono fyysinen kunto, alkoholi, vanhuus, liikapaino ja monet lääkeaineet (mielialalääkkeet, nesteenpoistolääkkeet, allergialääkkeet, beetasalpaajat). Suomessa mahdollinen lämpöhalvauksen syy on jääminen saunan lauteille runsaan alkoholinkäytön tai sairauskohtauksen vuoksi. Lämpöaallon aikana erityisesti vanhojen ihmisten kuolleisuus lisääntyy, joskin kuolinsyynä on yleensä pikemminkin nestehukan ja muiden sairauksien yhteisvaikutus kuin lämpöhalvaus.
Aivohalvaus (aivoinfarkti ja aivoverenvuoto)
Aivohalvauksessa osa aivokudoksesta äkisti tuhoutuu verenkierron häiriintymisen vuoksi. Aivohalvaukseen sairastuu Suomessa noin 14
Aivohalvaus
Liikunta vähentää aivohalvauksen ja aivoinfarktin vaaraa 15-30 %. Liikunta vaikuttaa aivohalvaukseen ja erityisesti aivoinfarktiin ehkäisemällä niiden vaaratekijöitä: sepelvaltimoiden ahtautumista ja sydänsairauksia.
Nyt tietoa myös aivohalvausten esiintyvyydestä
Kansanterveyslaitoksen, Stakesin ja Kelan yhteistyössä laatima sydän- ja verisuonitautien CVDR-tietokanta on päivitetty lisäämällä tietoja aivohalvauksista vuosina 1991–2002. Aivohalvausten osalta tietokantaan on...
FINRISKI-laskuri. Riski sairastua sydäninfarktiin tai aivohalvaukseen.
Laske riskisi sairastua sydäninfarktiin tai aivohalvaukseen seuraavan 10 vuoden aikana.
Mikä nyt neuvoksi? Opas tyypin 2 diabetesriskin hallintaan
Hyvä lukija, kuulut tyypin 2 diabeteksen riskiryhmään. Nyt sinun kannattaa tehdä kaikkesi tämän vakavan sairauden välttämiseksi. Sinulla on oman elämäsi valttikortit käsissäsi.
Sydän- ja verisuonitautirekisterin julkaisut
Sydän- ja verisuonitautirekisterin julkaisut viiteluettelona.
Aivohalvausrekisteri FINSTROKE
FINSTROKE on aivohalvausrekisteri, jonka tavoitteena on standardoidulla tavalla tutkia ja monitoroida aivohalvauskuolleisuutta, aivohalvausten ilmaantuvuutta, hoitokäytäntöä ja ennustetta.
information page
- Lämpöhalvaus ja auringonpistos
- Ohimenevä aivoverenkiertohäiriö (TIA)
- Aivohalvaus (aivoinfarkti ja aivoverenvuoto)
magazine article
- Nyt tietoa myös aivohalvausten esiintyvyydestä
- Eläviä polioviruksia sisältävää rokotetta (OPV) tarvitaan polion hävittämiseen
- Matkailijoille tiedoksi: Afrikan polioepidemia yhä voimissaan
organizational info
- FINRISKI-laskuri. Riski sairastua sydäninfarktiin tai aivohalvaukseen.
- Aivohalvauksen perinnöllisyystutkimus STROGENE
- Polio
guide
- Mikä nyt neuvoksi? Opas tyypin 2 diabetesriskin hallintaan
- Poliotapausten esiintyminen Suomessa 1917–2003/ Rokottajan käsikirja
- Tavanomaisia rokotuksen haittavaikutuksia